В миналото дивечът в Трънско се разигравал на лотария на Йордановден, а първият председател на ловно-рибарско сдружение “Руй” е бил адвокат и собственик на мини

Ловно-рибарското сдружение “Руй” в Трън чества тази година 125-годишен юбилей. Двадесет и пет ентусиазирани трънчани през 1892 година поставят началото на организирано ловно движение в района, пише divoto.bg.

Първи председател на ловнострелческото дружество става адвокатът Тодор Ахтаров, който е и собственик на мини. Председателствал е дружеството в продължение на три години, през които численият състав е достигнал до 185 редовни членове. В Надзорния съвет и Другарския съд са избрани видни интелектуалци и юристи. Осъзнавайки необходимостта от организирана защита на интересите на ловците, активът на ловнострелческата организация се явява един от инициаторите за учредяване на национална ловна организация в България. В периода 1934-1939 година дружеството се сдобива със собствена ловна хижа в местността “Забелски ливади”. По-късно ловната хижа е предоставена за ползване от Гранични войски, докато си построят собствена. През тези години дружеството има постоянен развъдник “Бусинска китка”, ловище “Буни камък” и 12 ловнострелчески дружини. С площ от 110 хектара е изграденото и в момента функциониращо еленово стопанство. Дружеството разполага със собствено стрелбище за подготовка на млади ловци и усъвършенстване на стрелковата подготовка на останалите.

В Трънско дивечът се разигравал на лотария на 19 януари – Йордановден, по тогавашния календар. В миналото се е ловувало и през януари. Два дни преди празника ловците устройвали лов и отстрелвали по 50-60 зайци, лисици, понякога и сърни, а в деня на специално обявена за целия град ловна вечеринка сцената се украсявала със зеленина и добит дивеч. Председателят на дружеството произнасял слово за живота на организацията и удоволствието от лова. След литературната част се разигравала томбола.

Австрийката Мария Матаз изработила дружественото знаме. Заедно със съпруга й Франц купили зелен копринен плат и на него със златисти конци от двете страни Мария извезала сокол с разперени криле и надпис „ЛОВНО ДРУЖЕСТВО “СОКОЛ” град Трън. Двамата австрийци живеели в Трън.
Светинята присъствала на всички ловни мероприятия. Тя била и начело на процесията на патронния празник на дружеството, който се отбелязвал на 12 юни, в дена на Света Троица. По установен тогава ред с музика и развято знаме всички отивали под строй да се черкуват, а следобед се устройвала стрелба по асфалтови панички. Трънските ловци твърдят, че притежават най-хубавото знаме в България. Сега светинята се съхранява в Националния ловен музей заедно с първия устав на дружество “Сокол”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...