В миналото дивечът в Трънско се разигравал на лотария на Йордановден, а първият председател на ловно-рибарско сдружение “Руй” е бил адвокат и собственик на мини

Ловно-рибарското сдружение “Руй” в Трън чества тази година 125-годишен юбилей. Двадесет и пет ентусиазирани трънчани през 1892 година поставят началото на организирано ловно движение в района, пише divoto.bg.

Първи председател на ловнострелческото дружество става адвокатът Тодор Ахтаров, който е и собственик на мини. Председателствал е дружеството в продължение на три години, през които численият състав е достигнал до 185 редовни членове. В Надзорния съвет и Другарския съд са избрани видни интелектуалци и юристи. Осъзнавайки необходимостта от организирана защита на интересите на ловците, активът на ловнострелческата организация се явява един от инициаторите за учредяване на национална ловна организация в България. В периода 1934-1939 година дружеството се сдобива със собствена ловна хижа в местността “Забелски ливади”. По-късно ловната хижа е предоставена за ползване от Гранични войски, докато си построят собствена. През тези години дружеството има постоянен развъдник “Бусинска китка”, ловище “Буни камък” и 12 ловнострелчески дружини. С площ от 110 хектара е изграденото и в момента функциониращо еленово стопанство. Дружеството разполага със собствено стрелбище за подготовка на млади ловци и усъвършенстване на стрелковата подготовка на останалите.

В Трънско дивечът се разигравал на лотария на 19 януари – Йордановден, по тогавашния календар. В миналото се е ловувало и през януари. Два дни преди празника ловците устройвали лов и отстрелвали по 50-60 зайци, лисици, понякога и сърни, а в деня на специално обявена за целия град ловна вечеринка сцената се украсявала със зеленина и добит дивеч. Председателят на дружеството произнасял слово за живота на организацията и удоволствието от лова. След литературната част се разигравала томбола.

Австрийката Мария Матаз изработила дружественото знаме. Заедно със съпруга й Франц купили зелен копринен плат и на него със златисти конци от двете страни Мария извезала сокол с разперени криле и надпис „ЛОВНО ДРУЖЕСТВО “СОКОЛ” град Трън. Двамата австрийци живеели в Трън.
Светинята присъствала на всички ловни мероприятия. Тя била и начело на процесията на патронния празник на дружеството, който се отбелязвал на 12 юни, в дена на Света Троица. По установен тогава ред с музика и развято знаме всички отивали под строй да се черкуват, а следобед се устройвала стрелба по асфалтови панички. Трънските ловци твърдят, че притежават най-хубавото знаме в България. Сега светинята се съхранява в Националния ловен музей заедно с първия устав на дружество “Сокол”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...