Проверката на Ждрелото на река Ерма установи липсващи стъпала в стръмната част на екопътеката и липсващ парапет

Експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Перник, заедно със заместник-кмета на Община Трън, провериха Природна забележителност “Ждрелото на река Ерма”, землището на село Ломница, община Трън обявена за защитена територия през 1961 година. При проверката не са установени нарушения по режима на дейности на самата защитена територия, пише вестник “Строител“.

Направен е оглед на екопътека “Ждрелото”. При проверката е установено, че в началото на екопътеката – парка при село Ломница е поставена дървена бариера и информационна табела за природна забележителност “Ждрелото на река Ерма”. Част от стъпалата на стръмната част на пътеката липсват, при стълбите водещи към моста липсва парапет, но мостчето над реката е във видимо добро състояние. Описаната част от пътеката започва от границите на защитена територия и преминава през горска територия. В края на екопътеката – землището на село Банкя е поставена табела “Забранено преминаването – ремонтни дейности”.

Установено е, че малка част от нея преминава през територията на защитената територия. По данни на Община Трън екопътеката е изградена през 1997 година със средства по програма PHARE. Дължината и е 13,2 километра, като е разделена на две части – първата минава по ждрелото на река Ерма, а втората – покрай река Ябланица, в землището на село Банкя.

Екопътеката е изградена и се поддържа от Община Трън. Към настоящият момент е сключен договор с Българска асоциация за селски и екологичен туризъм за “Изготвяне на доклад за състоянието на екопътеката и идеен проект с цел реконструкцията на трасето на пътеката”. Община Трън е поела ангажимент за поставянето на допълнителни предупредителни табели, указващи влошеното състояние на пътеката.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...