Дипломати от Дания, Чехия, Австрия и Швейцария и съпругите им ще се веселят на събора на манастир “Света Троица” край село Ерул

Храмовият празник на манастира „Света Троица“ между трънските села Ерул и Душинци тази година ще премине при небивал интерес от страна на дипломати. Посланиците на Дания, Чехия, Австрия и Швейцария, заедно със своите съпруги ще са гости на обителта в неделя, когато Църквата празнува Петдесетница, пише gradski.org.

Утвърдителен отговор на поканата да гостуват на манастира в този ден са дали и представители на американското и немското посолства у нас, както и неколцина шефове от швейцарски финансови институции. Дипломатическият рейд е по покана на съвременния ктитор на манастира Евлоги Бонев. Понастоящем той е пенсионер, но дълги години е бил на дипломатическа работа в Швейцария. Още преди промените у нас става невъзвръщенец и се захваща с бизнес. Откакто е в заслужена почивка полага много грижи и подпомага финансово този манастир.

Бонев е роден в брезнишкото село Долна Секирна, но бащата на неговата съпруга е от село Ерул и приживе е бил един от най-уважаваните свещеници в този край. Отец Петър Смрикаров се е грижил и за Ерулския манастир. Така след завръщането си от Швейцария Бонев решава да го възроди, защото като дошъл,  заварил манастирската църква в окаяно състояние, обрасла в храсти и дървета. Манастирът е съществувал още в средновековието и многократно е бил опожаряван и възраждан. Сега за него се грижи архимандрит Йосиф. За празника са поканени и кметовете на близките общини Трън, Брезник и Перник. След празничната света Литургия за всички присъстващи ще има братска трапеза и благословено ястие.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...