Дипломати от Дания, Чехия, Австрия и Швейцария и съпругите им ще се веселят на събора на манастир “Света Троица” край село Ерул

Храмовият празник на манастира „Света Троица“ между трънските села Ерул и Душинци тази година ще премине при небивал интерес от страна на дипломати. Посланиците на Дания, Чехия, Австрия и Швейцария, заедно със своите съпруги ще са гости на обителта в неделя, когато Църквата празнува Петдесетница, пише gradski.org.

Утвърдителен отговор на поканата да гостуват на манастира в този ден са дали и представители на американското и немското посолства у нас, както и неколцина шефове от швейцарски финансови институции. Дипломатическият рейд е по покана на съвременния ктитор на манастира Евлоги Бонев. Понастоящем той е пенсионер, но дълги години е бил на дипломатическа работа в Швейцария. Още преди промените у нас става невъзвръщенец и се захваща с бизнес. Откакто е в заслужена почивка полага много грижи и подпомага финансово този манастир.

Бонев е роден в брезнишкото село Долна Секирна, но бащата на неговата съпруга е от село Ерул и приживе е бил един от най-уважаваните свещеници в този край. Отец Петър Смрикаров се е грижил и за Ерулския манастир. Така след завръщането си от Швейцария Бонев решава да го възроди, защото като дошъл,  заварил манастирската църква в окаяно състояние, обрасла в храсти и дървета. Манастирът е съществувал още в средновековието и многократно е бил опожаряван и възраждан. Сега за него се грижи архимандрит Йосиф. За празника са поканени и кметовете на близките общини Трън, Брезник и Перник. След празничната света Литургия за всички присъстващи ще има братска трапеза и благословено ястие.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...