Окръжната прокуратура обжалва пред ВАС определението на Административен съд-Перник, свързано с решението за провеждане на референдум в община Трън

Окръжна прокуратура-Перник е обжалвала пред Върховен административен съд определението на Административен съд-Перник, с което миналата седмица беше прекратено производството на по делото срещу референдума в община Трън, научи Zapadno.com.

В началото на миналата седмица съдът образува административно дело по протест на Окръжна прокуратура-Перник срещу решението на Общинския съвет в Трън за произвеждане на местен референдум на 11 юни 2017 г. за отговор на въпроса: „Против ли сте Община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“. Според сигнала на Прокуратурата решението на Общински съвет – Трън е незаконосъобразно поради неспазване на чл. 66-69 АПК, а именно „допуснато съществено нарушение на процесуални права и допуснати нарушения на отделните етапи от процедурата по издаването му“ и същото „противоречи с чл. 26, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), тъй-като от една страна решава въпрос, който не е от местно значение, а от друга страна този въпрос не е предоставен в компетенцията на органите на местното самоуправление“.

На 25 май Административен съд-Перник остави без разглеждане протеста на Окръжна прокуратура – Перник.

В момента от прокуратурата очакват решението на Върховен административен съд по обжалването на определението на Административен съд-Перник.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...