Туристическият пътеводител “Трънски край” е подарък от Димитър Тонин за родното място на майка му, която има родословни корени в Трънско

Енциклопедичният туристически пътеводител “Трънски край” беше представен пред трънчани в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. “Това е някакъв подарък за родния край на майка ми. Родителите на майка ми са от Горочевци.”, каза авторът на пътеводителя Димитър Тонин, предаде репортер на Zapadno.com.

Авторът на книгата и съпругата му, която също помага презентираха пътеводителя, по който двамата работят от 2009 година насам. На представянето присъстваха зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, общинският съветник д-р Веселина Шишкова, председателят на Общинска избирателна комисия-Трън Тодор Исаев, директорът на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън Евгения Такова, ръководството и колективът на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, граждани и гости на града.

Авторът на книгата и главен редактор в езотеричното издателство “Шамбала” Димитър Тонин представи със свои думи съдържанието на “Трънски край”. “Добре сме се събрали. По вода да ни върви. Много се радвам, че има повече хора отколкото очаквахме. Имам да изкажа няколко благодарности преди да преминем по същество. Някои от снимките не са мои, има 4-5, които не са мои. Едната е на Симона от църквата в Драговци, има една снимка от Асеновото каре, горе над Звонци – от самата крепост. Изказвам благодарности на Жоро Чараклиев, който поддържа сайта Svetimesta, който се интересува от всички православни храмове в България. По отношение на текстовете моите заслуги са много малко. Аз просто използвах основната информация, за да мога да ги обединя на място почти всички тези места. Има само няколко, които не съм ги посетил. За втората част ще ги има вече и тях. Започнаха да се появяват още материали, информация, така че се надявам в един момент наистина да стане колкото се може по-пълна.”, сподели Димитър Тонин.

Само няколко села под планината Руй не са обходени от авторът на книгата и съпругата му Силвия Великова. Основната цел на книгата е да събере информация, която да привлече вниманието на българите към Трънско. В туристическия пътеводител е включена една глава, която описва манастирите от Трънска духовна околия. Част от манастирите към духовната околия не попадат в община Трън, а в съседни. Книгата показва 51 села в община Трън, 21 села в Западните покрайнини, над 250 туристически обекти и над 60 туристически маршрути. Трудът на Димитър Тонин обхваща 520 страници.

Семейството, което е от София се занимава с книгоиздаване от началото на 90-те години на 20 век. “В различните села намирахме интересни хора, които говориха с нас, разказваха. Някак си като че ли виждаха, че не си поредният малоумен бял, който е отишъл само да се снима, а човек, който реално има интерес да съхрани нещо ценно и да го предаде нататък. Много съм щастлива, че се запознахме с удивителни хора като разбира се моята безусловна любов принадлежи на Бай Рашо, който е на 94 години и днеска в 3 и половина, в най-голямата жега ни посрещна като копаеше градината си. Той казва: Моето дете, ако човек не се труди, ако се отдаде на мързел той всъщност умира. Докато като правиш нещо то е важно. Идвайки тук на представянето го оставихме с книгата в ръце да я чете, да и се радва.”, каза Силвия Великова.

Книгата е част от основните проекти на Димитър Тонин – „Мистичен Пътешественик“. Целта на проекта е създаването на енергийна карта на свещените места в България. В нея ще се включват пътеводителите на свещените места за Софийска, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Бургаска, Варненска области, Маджарово, Странджа, Трънския край и други райони.

В края на представянето зам. кметът Цветислава Цветкова направи подарък на Димитър Тонин от Община Трън, който пък се зарече в скоро време да представи продължението на туристически пътеводител “Трънски край”. От своя страна авторът подари по няколко книги на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Виж също...

2 Responses

  1. Dimitar Tonin каза:

    Една малка, но важна корекция – благодарностите ми по отношение на текстовете от сайта Свети места са към Георги Чараклиев от Дупница!

  2. Dimitar Tonin каза:

    Една малка, но важна корекция – благодарностите ми по отношение на текстовете от сайта Свети места са към Георги Чараклиев от Дупница!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...