Съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник предлага: Поне половината от парламентарните членове в колегията да са действащи съдии

На 10 юни общото събрание на съдиите ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. На 17 юни ще изберат шестима свои представители в кадровия орган. Номинирани са 27 съдии, концепциите им са публикувани на сайта на ВСС. Сред публикуваните концепции е и тази на съдия Роман Николов от Районен съд-Брезник.

“Моето предложение е да бъде изрично разписано, че поне половината от избраните от Парламента членове на съдийската колегия на ВСС, да са действащи съдии, предложени от Общото събрание на съдиите. Това е кауза, за която ще работя и ще продължавам да отстоявам.”, казва в концепцията си бившият председател на Районния съд в Брезник Роман Николов. Според него това е един от начините да се гарантира независимостта на съдебната система и затова ще иска промяна в Конституцията, ако бъде избран за член на ВСС.

“През годините на “прехода”, всички политици, без изключение, непрекъснато и последователно се стремяха да наложат контрол на независимостта на Съдебната власт в България. Този стремеж винаги става под формата на “реформиране” – на закони, на институции, на структури и т.н. Но всички тези “добри намерения” се осъществяват от “правилно” подбрани “подходящи кадри” на ключови ръководни позиции, или чрез финансов, институционален и всякакъв вид натиск върху инакомислещите, които се отклоняват от линията зададена от силните на деня”, пише още съдия Николов, цитиран от “Правен свят“. Той ще настоява за промяна и в медийната политика на ВСС, който не трябва да оставя без реакция негативни кампании срещу даден съдия или определен съд.

Във връзка със съдебната карта, съдия Николов казва, че преди да се говори за закриване на съдилища, следва да се извърши промяна на административно териториалното деление на страната, но това е политика, която е извън компетенциите на ВСС и на съдебната система. По отношение на атестирането кандидатът за член на ВСС пише, че атестационната оценка трябва да се изготвя само от становището на съответната комисия за професионална етика, но не и от мнението на административния ръководител.

“Ще настоявам да бъде променена нормативната уредба, така че първоначално назначаване в съдебната система след външен конкурс да е възможно само за Районните съдилища, но не и за по-горните нива на системата”, пише още съдия Николов. Предложението му във връзка с бюджета и възнагражденията на съдиите е да се увеличат парите, които те получават за по-горен ранг, както и да се възстановяват пътните разходи на магистрати, които не работят на мястото, където живеят.

Снимка: Районен съд-Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...