След 20 години няколко чудотворни икони се завърнаха в манастир “Света Троица” край Ерул за събора на селото – СНИМКИ

На 4 юни местни жители и гости на трънското село Ерул са имали двоен повод за празнуване – традиционния събор и връщането на четири икони в манастир “Света Троица”, научи Zapadno.com.

На събитието са присъствали дипломати от Дания, Чехия, Италия, Австрия и Швейцария, които били поканени от ктитора на светата обител Евлоги Бонев. Други официални лица на събора са били кметът на Община Брезник Васил Узунов, зам. кметът на Община Брезник Иван Бъчваров, кметът на село Долна Секирна Богомил Савов и зам. кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев.

По стара българска традиция гостите били посрещнати на входа на манастира с питка и мед. Посрещането било направено от дъщерята на кмета на село Долна Секирна и още две деца, които били пременени в народни носии. Архимандрит Йосиф отслужил литургия и отдал благодарности на ктитора на манастира Евлоги Бонев.

Преди около 20 години в манастира служил отец от Земенския манастир. В онези години периодът бил труден за светата обител, която била оставена почти на произвола на съдбата. Виждайки това, отецът прибрал иконите от “Света Троица” в Земенския манастир, където се съхранявали до наши дни. Отецът от Земен разбрал, че отново има човек, който да се грижи за Ерулския манастир и така решил да върне иконите на мястото им. От вчера четирите икони отново бдят над святото място.

По-късно през деня отец Никанор от Църногорския манастир също посетил събора на “Света Троица”.

Разгледайте снимки от събора на Ерулския манастир:

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...