Президентът Румен Радев и председателят на Върховния административен съд обсъдиха реформата в правосъдието и запазването на всички административни съдилища

На среща между президента Румен Радев и председателя на Върховния административен съд Георги Колев бяха обсъдени теми, свързани с реформата в правосъдието, бързината и качеството на българското административно правосъдие, както и необходимостта от запазване на всички административни съдилища. Срещата е първа от редица планирани работни контакти на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт, съобщиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

По време на разговора се засегнаха теми за обстоятелствата около Цум гейт и правомощията на президента по казуса. Беше анализиран Румънския антикорупционен модел и дали е възможно той да се приложи в България. Основните акценти бяха поставени върху сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа с оглед гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.

Бяха обсъдени и важните изменения в Закона за съдебната власт, с които е предоставена възможност на пленумите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд да правят предложения за кандидатури за председател на съответния съд. Участниците в срещата разговаряха и по въпроси свързани със съдебната карта, имайки предвид факта, че административните съдилища разглеждат жалби срещу решения на общински и държавни органи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...