Президентът Румен Радев и председателят на Върховния административен съд обсъдиха реформата в правосъдието и запазването на всички административни съдилища

На среща между президента Румен Радев и председателя на Върховния административен съд Георги Колев бяха обсъдени теми, свързани с реформата в правосъдието, бързината и качеството на българското административно правосъдие, както и необходимостта от запазване на всички административни съдилища. Срещата е първа от редица планирани работни контакти на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт, съобщиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

По време на разговора се засегнаха теми за обстоятелствата около Цум гейт и правомощията на президента по казуса. Беше анализиран Румънския антикорупционен модел и дали е възможно той да се приложи в България. Основните акценти бяха поставени върху сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа с оглед гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.

Бяха обсъдени и важните изменения в Закона за съдебната власт, с които е предоставена възможност на пленумите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд да правят предложения за кандидатури за председател на съответния съд. Участниците в срещата разговаряха и по въпроси свързани със съдебната карта, имайки предвид факта, че административните съдилища разглеждат жалби срещу решения на общински и държавни органи.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...