Самодейният театър към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще представи постановката “Поповата щерка”

Постановката “Поповата щерка” ще бъде представена на сцената на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Това съобщи секретарят на институцията Пейчо Панов за читателите на Zapadno.com.

Годишната постановка, която самодейният читалище театър ще представи пред публиката в големия салон на културната институция ще започне в 19:00 часа в понеделник (12 юни). Самодейните актьори, които ще вземат участие в “Поповата щерка” ще са 18. Постановката ще бъде изиграна за първи на брезнишка сцена, допълни още секретарят Пейчо Панов. От днес ще започне продажбата на билети за представлението. Цената им ще бъде по 2 лева и ще се продават на входа на читалището.

Начало на художествената самодейност в читалището поставя самодейният читалищен театър. В своята история театърът има и малки сцени, и големи постановки. Първата играна пиеса е “Свекърва”. Преди Балканската война се изнасят пиеси от името на читалището и женското дружество в града. В годините на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война дейността на читалището затихва, а едновременно с това и театралната самодейност. След Първата световна война настъпва нов етап в развитието и. Един от върховете в дейността на самодейния театър е представената през 1920 година пиеса “Женитба” по Гогол, този път с участието на големите актьори Кръстьо Сарафов и Петко Атанасов. Театралната самодейност на читалището се издига на нивото на професионалните изпълнения, съобщават още от културната институция на град Брезник.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...