Жива музика, курбан и много веселба на традиционния събор на трънското село Бусинци

Традиционният събор на трънското село Бусинци ще се проведе в събота (10 юни), предаде репортер на Zapadno.com.

Празничната програма на събора ще започне от 18 часа на площада в Бусинци, каза кметският наместник на населеното място Лидия Иванова. За доброто настроение на веселящите се жители и гости на селото ще се погрижи оркестър. Освен жива музика организаторите на събора са предвидили раздаване на курбан за здраве.

За пръв път селото е споменато още през 1576 година в турски регистър на джелепкешаните (данъкоплатците). В известното “Бусинско евангелие” XVI – XVII век, което сега се пази в криптата на храм „Св. Александър Невски” в София, има приписка от 1784 година за Велико Грънчар, който дарил на черквата „филон басма за помен”. В миналото традиционен занаят в Бусинци е грънчарството, чиито произведения се продават из различни части на българските земи и извън тях.

През 1920 година в Бусинци е основана земеделска кооперация „Плуг“. В 1934 година е основана и кооперация за застраховане на добитък. Към 1935 година земеделската кооперация има има 16 членове, а животновъдната – 13. През 1985 година селото има 67 жители, а през 2015 година жителите са 65. В село Бусинци е известният “Музей на бусинската керамика”, представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до съвременното изкуството на художници-керамици.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...