Жива музика, курбан и много веселба на традиционния събор на трънското село Бусинци

Традиционният събор на трънското село Бусинци ще се проведе в събота (10 юни), предаде репортер на Zapadno.com.

Празничната програма на събора ще започне от 18 часа на площада в Бусинци, каза кметският наместник на населеното място Лидия Иванова. За доброто настроение на веселящите се жители и гости на селото ще се погрижи оркестър. Освен жива музика организаторите на събора са предвидили раздаване на курбан за здраве.

За пръв път селото е споменато още през 1576 година в турски регистър на джелепкешаните (данъкоплатците). В известното “Бусинско евангелие” XVI – XVII век, което сега се пази в криптата на храм „Св. Александър Невски” в София, има приписка от 1784 година за Велико Грънчар, който дарил на черквата „филон басма за помен”. В миналото традиционен занаят в Бусинци е грънчарството, чиито произведения се продават из различни части на българските земи и извън тях.

През 1920 година в Бусинци е основана земеделска кооперация „Плуг“. В 1934 година е основана и кооперация за застраховане на добитък. Към 1935 година земеделската кооперация има има 16 членове, а животновъдната – 13. През 1985 година селото има 67 жители, а през 2015 година жителите са 65. В село Бусинци е известният “Музей на бусинската керамика”, представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до съвременното изкуството на художници-керамици.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...