Фирмата с проект за златодобив в Трън сигнализира ЦИК и ОИК за неверни твърдения по неин адрес по повод референдума

„Евромакс Сървисиз” ЕООД сигнализира Централна избирателна комисия и Общинска избирателна комисия-Трън за неверни твърдения по отношение на фирмата и съобщи, че не участва в местния референдум, който ще се проведе в неделя в община Трън.

В официално писмо изпратено до двете институции и средства за масова информация става ясно, че фирмата, която има инвестиционно намерение за добив на злато в Трънско се дистанцира от кампаниите покрай референдума. Освен това възрастните хора в населените места в общината са подвеждани, че гласуването с „да” на общественото допитване означава подкрепа за отварянето на мината.

Публикуваме без редакторска намеса изпратеното до ЦИК, ОИК-Трън и медиите писмо:

 

ДО
ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
ПЛ. „КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I“ № 1
ГР. СОФИЯ, 1169

ДО
ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ТРЪН
УЛ.”ГОЧО ГОПИН” №4
ГР. ТРЪН, 2460

ДО
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

Относно: Неучастие на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД в кампанията за местния референдум на 11 юни 2017 г. и сигнал за неверни твърдения по отношение на фирмата

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

За съжаление в последните седмици сме свидетели на редица примери, които потвърждават изразените от нас опасения още преди месеци. В публичните си позиции не веднъж сме заявявали, че съществува риск кампанията за местния референдум в Трън да бъде използвана за преследване на политически цели. Алармирахме, че референдумът ще бъде повод да се задълбочи противопоставянето, а не да се търси диалог и дългосрочно решение. Изразихме ясно отношението си към формулировката на въпроса, която не е издържана от законова гледна точка и която предполага объркване и дори умишлена заблуда сред избирателите.

Очаквано ние сме възприемани като страна в защита на единия от възможните отговори при общественото допитване. „Евромакс Сървисиз“ ЕООД обаче съзнателно и категорично оставаме в страни от този процес, защото сме на мнение, че дебата за развитието на общината е редно да се води между местните хора. В продължение на години предоставяме информация за нашето инвестиционно намерение и ще продължим да го правим занапред. Но няма да участваме в популизма на умишлено създадената напрегната обстановка в момента.

Предвид нашата позиция Ви призоваваме да насочите внимание към усилено разпространяваните твърдения в град Трън и околните села по отношение на фирмата и по отношение на тълкуването на въпроса за референдума.

До нас достигат разкази на местни жители – свидетели на разговори с възрастните хора, които ги въвеждат в заблуждение с цел да постигнат резултат в подкрепа на отговор „Да“ на референдума. В обясненията пред възрастните хора е заявявано, че отговор „Да“ на референдума означава подкрепа за мината. Всички знаем, че поради сложната формулировка на въпроса за допитването по-благоприятен за реализацията на проекта е точно противоположният отговор. За нас това е категорично заблуждение на възрастните и необразовани хора в общината, за което Ви призоваваме да направите проверка и да предприемете мерки за ограничаване на манипулациите при провеждане на референдума.

Още по-сериозен симптом за порочния подход при провеждането на референдума са разказите на хора от селата, че фирмата е обещавала пари за глас в подкрепа на мината с отговор „Да“.

Предвид изложеното по-горе, желаем изрично да отбележим, че отговор „Да“ е насочен против мината и описаните внушения са ясен знак, че избирателите са въвеждани в заблуждение. Нещо повече – набеждаването, че представители на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД извършват престъпление, също представлява престъпно нарушение на закона.

Фирмата под никаква форма не участва в привличането на гласове за една или друга позиция при референдума. Ако някой е обещавал и/или предоставял финансови средства във връзка с референдума, този акт не може да бъде приписван на нас.

Моля спешно да разгледате представената информация и категорично да се противопоставите на манипулациите и използването на името на фирмата за некоректни цели. Допускането на подобни нарушения опорочава и обезсмисля допитването до населението.

С уважение,

ВАНЯ ДЕНЕВА
Управител на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...