Фирмата с проект за златодобив в Трън сигнализира ЦИК и ОИК за неверни твърдения по неин адрес по повод референдума

„Евромакс Сървисиз” ЕООД сигнализира Централна избирателна комисия и Общинска избирателна комисия-Трън за неверни твърдения по отношение на фирмата и съобщи, че не участва в местния референдум, който ще се проведе в неделя в община Трън.

В официално писмо изпратено до двете институции и средства за масова информация става ясно, че фирмата, която има инвестиционно намерение за добив на злато в Трънско се дистанцира от кампаниите покрай референдума. Освен това възрастните хора в населените места в общината са подвеждани, че гласуването с „да” на общественото допитване означава подкрепа за отварянето на мината.

Публикуваме без редакторска намеса изпратеното до ЦИК, ОИК-Трън и медиите писмо:

 

ДО
ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
ПЛ. „КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I“ № 1
ГР. СОФИЯ, 1169

ДО
ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ТРЪН
УЛ.”ГОЧО ГОПИН” №4
ГР. ТРЪН, 2460

ДО
СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

Относно: Неучастие на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД в кампанията за местния референдум на 11 юни 2017 г. и сигнал за неверни твърдения по отношение на фирмата

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

За съжаление в последните седмици сме свидетели на редица примери, които потвърждават изразените от нас опасения още преди месеци. В публичните си позиции не веднъж сме заявявали, че съществува риск кампанията за местния референдум в Трън да бъде използвана за преследване на политически цели. Алармирахме, че референдумът ще бъде повод да се задълбочи противопоставянето, а не да се търси диалог и дългосрочно решение. Изразихме ясно отношението си към формулировката на въпроса, която не е издържана от законова гледна точка и която предполага объркване и дори умишлена заблуда сред избирателите.

Очаквано ние сме възприемани като страна в защита на единия от възможните отговори при общественото допитване. „Евромакс Сървисиз“ ЕООД обаче съзнателно и категорично оставаме в страни от този процес, защото сме на мнение, че дебата за развитието на общината е редно да се води между местните хора. В продължение на години предоставяме информация за нашето инвестиционно намерение и ще продължим да го правим занапред. Но няма да участваме в популизма на умишлено създадената напрегната обстановка в момента.

Предвид нашата позиция Ви призоваваме да насочите внимание към усилено разпространяваните твърдения в град Трън и околните села по отношение на фирмата и по отношение на тълкуването на въпроса за референдума.

До нас достигат разкази на местни жители – свидетели на разговори с възрастните хора, които ги въвеждат в заблуждение с цел да постигнат резултат в подкрепа на отговор „Да“ на референдума. В обясненията пред възрастните хора е заявявано, че отговор „Да“ на референдума означава подкрепа за мината. Всички знаем, че поради сложната формулировка на въпроса за допитването по-благоприятен за реализацията на проекта е точно противоположният отговор. За нас това е категорично заблуждение на възрастните и необразовани хора в общината, за което Ви призоваваме да направите проверка и да предприемете мерки за ограничаване на манипулациите при провеждане на референдума.

Още по-сериозен симптом за порочния подход при провеждането на референдума са разказите на хора от селата, че фирмата е обещавала пари за глас в подкрепа на мината с отговор „Да“.

Предвид изложеното по-горе, желаем изрично да отбележим, че отговор „Да“ е насочен против мината и описаните внушения са ясен знак, че избирателите са въвеждани в заблуждение. Нещо повече – набеждаването, че представители на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД извършват престъпление, също представлява престъпно нарушение на закона.

Фирмата под никаква форма не участва в привличането на гласове за една или друга позиция при референдума. Ако някой е обещавал и/или предоставял финансови средства във връзка с референдума, този акт не може да бъде приписван на нас.

Моля спешно да разгледате представената информация и категорично да се противопоставите на манипулациите и използването на името на фирмата за некоректни цели. Допускането на подобни нарушения опорочава и обезсмисля допитването до населението.

С уважение,

ВАНЯ ДЕНЕВА
Управител на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...