Резултатите от референдума в Трън са разочароващи за бизнес климата, но очаквани на фона на манипулациите

Компанията “Евромакс Сървисиз” ЕООД излезе с позиция след първоначалните резултати от местния референдум, който се проведе днес в община Трън.

По неофициални данни 1935 от избирателите са гласували с „да“, а 125 с „не“ на общественото допитване. Недействителните бюлетини са 21. В процентно отношение избирателите гласували с “да” са 92,9 %, а тези, които са упражнили вота си с отговор “не” са 6 %. Процентът на недействителните бюлетини е един. Очакват се официалните данни, които Общинска избирателна комисия-Трън ще оповести след преброяването на бюлетините.

До 20:00 часа, когато приключи изборният ден 2081 жители бяха гласували на референдума. Общият брой на хората, които имаха право да гласуват на референдума днес е 3846. Въпросът, на който жители на Трънско отговаряха беше: „Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“. През последните седмици в Трънско се провеждаше масирана кампания агитираща да се гласува с “да” на общественото допитване. Фирмата, с проект за златодобив в община Трън оповести позицията си относно проведения днес референдум. Ето какво пише в позицията:

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население. Отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти обаче е разочароващо за бизнес климата в страната.

Вместо в експертен и конструктивен диалог, се оказахме въвлечени в политическо-криминален сценарий, който е абсолютно несъвместим с ценностите на компанията и от който се дистанцираме изцяло. За да избегне напрежението, инвеститорът отказа да се включи в кампанията за референдума и направи съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания.

Въпреки това – при този резултат от референдума – както за нас, така и за жителите на Трън е важно да чуем произнасянето на съда по протеста на Прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на Общинския съвет в Трън за провеждане на референдума. Надяваме се скоро да има резултат и от разследванията по сигналите за рекет, отправяне на заплаха и палеж в информационния ни център в Трън.

11.06.2017

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...