Резултатите от референдума в Трън са разочароващи за бизнес климата, но очаквани на фона на манипулациите

Компанията “Евромакс Сървисиз” ЕООД излезе с позиция след първоначалните резултати от местния референдум, който се проведе днес в община Трън.

По неофициални данни 1935 от избирателите са гласували с „да“, а 125 с „не“ на общественото допитване. Недействителните бюлетини са 21. В процентно отношение избирателите гласували с “да” са 92,9 %, а тези, които са упражнили вота си с отговор “не” са 6 %. Процентът на недействителните бюлетини е един. Очакват се официалните данни, които Общинска избирателна комисия-Трън ще оповести след преброяването на бюлетините.

До 20:00 часа, когато приключи изборният ден 2081 жители бяха гласували на референдума. Общият брой на хората, които имаха право да гласуват на референдума днес е 3846. Въпросът, на който жители на Трънско отговаряха беше: „Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?“. През последните седмици в Трънско се провеждаше масирана кампания агитираща да се гласува с “да” на общественото допитване. Фирмата, с проект за златодобив в община Трън оповести позицията си относно проведения днес референдум. Ето какво пише в позицията:

„Евромакс Сървисиз“ ЕООД приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население. Отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти обаче е разочароващо за бизнес климата в страната.

Вместо в експертен и конструктивен диалог, се оказахме въвлечени в политическо-криминален сценарий, който е абсолютно несъвместим с ценностите на компанията и от който се дистанцираме изцяло. За да избегне напрежението, инвеститорът отказа да се включи в кампанията за референдума и направи съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания.

Въпреки това – при този резултат от референдума – както за нас, така и за жителите на Трън е важно да чуем произнасянето на съда по протеста на Прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на Общинския съвет в Трън за провеждане на референдума. Надяваме се скоро да има резултат и от разследванията по сигналите за рекет, отправяне на заплаха и палеж в информационния ни център в Трън.

11.06.2017

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...