Висшият административен съд трябва да се произнесе дали референдумът в община Трън е законосъобразен

Жителите на община Трън отхвърлиха предложението за добив на злато в региона. Против са гласували близо 93 % от участвалите в референдума. Поводът за местния референдум е инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина “Злата”, пише paragraph22.bg.

По данни на общинската избирателна комисия активността на референдума е била близо 60%, което означава, че той е валиден. Очаква се обаче Висшият административен съд да се произнесе дали той е законосъобразен. Затова не е ясно и какво ще последва оттук нататък, каза временно изпълняващият длъжността кмет на Трън Цветислава Цветкова: “Ще видим с какво решение ще излезе Върховният административен съд. Затова е много рано да говорим за каквото и да било към настоящия момент”.

Освен това резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след обявяването им. Според Цветислава Цветкова така поставения въпрос на референдума не е в конфликт със закона и общинският съвет от тук нататък ще взима решения, но само относно одобряването на устройствените планове.

Припомняме Ви, че бившият областен управител на Перник определи допитването като незаконосъобразно, тъй като според Конституцията подземните богатства са „изключителна държавна собственост” и тяхното управление е в правата на Министерския съвет.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...