„Седмица на занаятите” ще срещне дами със златни ръце и ученици от средно училище “Васил Левски” в Общинския исторически музей на Брезник

Инициативата „Седмица на занаятите” организират в Общинския исторически музей в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Чрез инициативата дами със златни ръце и умения в занаятите ще предадат това, което могат на ученици от средно училище ”Васил Левски”. През тази седмица са организирани няколко тематични срещи, които ще се проведат в една от залите на музея.

Директорът на Общинския исторически музей разказа, че инициативата се организира по повод предстоящия празник Видовден, който ще се проведе на 23, 24 и 25 юни в Брезник. ”Искаме седмицата преди Видовден да бъде посветена на занаятите, защото традицията на празника е била такава – хората от региона да идват в Брезник и да си купуват материали и инструменти за занаятите, които са упражнявали. Затова организираме пореди от срещи в музея с жени, които имат златни ръце.”, каза директорът Аниела Асенова.

Първата среща е с Йорданка Кръстева, която е веща в тъкачния занаят. Втората среща на учениците ще бъде с Малинка Варадинова, която с двете си ръце твори плетива. Предвидена е и среща с приложничката и поетеса Таня Матеева, която рисува върху камък, чинии, стъкло, прави картини и пише стихове.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...