„Седмица на занаятите” ще срещне дами със златни ръце и ученици от средно училище “Васил Левски” в Общинския исторически музей на Брезник

Инициативата „Седмица на занаятите” организират в Общинския исторически музей в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Чрез инициативата дами със златни ръце и умения в занаятите ще предадат това, което могат на ученици от средно училище ”Васил Левски”. През тази седмица са организирани няколко тематични срещи, които ще се проведат в една от залите на музея.

Директорът на Общинския исторически музей разказа, че инициативата се организира по повод предстоящия празник Видовден, който ще се проведе на 23, 24 и 25 юни в Брезник. ”Искаме седмицата преди Видовден да бъде посветена на занаятите, защото традицията на празника е била такава – хората от региона да идват в Брезник и да си купуват материали и инструменти за занаятите, които са упражнявали. Затова организираме пореди от срещи в музея с жени, които имат златни ръце.”, каза директорът Аниела Асенова.

Първата среща е с Йорданка Кръстева, която е веща в тъкачния занаят. Втората среща на учениците ще бъде с Малинка Варадинова, която с двете си ръце твори плетива. Предвидена е и среща с приложничката и поетеса Таня Матеева, която рисува върху камък, чинии, стъкло, прави картини и пише стихове.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...