Туристи се удивяват пред образа на Богородица прегърнала Иисус Христос, който се появил миналата година на скалния параклис в Трън

Образът на Пресвета Богородица прегърнала Младенеца Иисус Христос събира погледите на туристи, които се удивяват от гледката, която може да бъде видяна до входа на скалния параклис “Света Петка” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Свещеният образ бил забелязан миналата година до входа на скалния параклис. През 2016 година по време на Великденска литургия владиката, който я отслужвал и бившият кмет на Община Трън Станислав Николов забелязали Богородица с Младенеца и около 10 минути били втренчили погледите си към явлението, разказа очевидец.

Не е трудно с поглед да бъде откроен сякаш изваяният образ. Туристите, които посещават скалния параклис биват упътвани от служителите на забележителността да видят как ги посрещат Богородица и Младенеца. Пресвета Богородица според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни прозвища като Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма. Най-често срещаните изображения на Пресвета Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос.

Скалният параклис „Света Петка“ е християнизирано праисторическо мегалитно светилище, действащо като скален параклис. Святото място е разположено над квартал “Баринци” в град Трън. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит. Скалната църква е разположена в естествената пещера, намираща се на малко възвишение над извора Ралча. Във вътрешността на пещерата се наблюдава така наречената „скална пита“ с дупка в средата, където вярващите палят свещи. „Питата“ представлява каменен диск от монолитна скала, украсен със соларни геометрични мотиви, имащи известни аналози с украсата на великденските и гергьовските хлябове приготвяни от българските християни за двата празника.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...