Асоциация на индустриалния капитал: Сивият сектор в България намалява, но 1/3 от бизнеса продължава да става на тъмно, а работниците се страхуват от некоректни работодатели

Сивият сектор у нас намалява. Това отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал. Основни причини за подобряването на средата са по-добрата събираемост на данъците, по-високия износ, както и липсата на политическо напрежение. Все пак, почти 1/3 от бизнеса продължава да се прави на тъмно, предаде БНТ.

Делът на сивия сектор за миналата година е 28 на сто. За сравнение 2010-а е бил 36 %. В Европа средно е 15 %. Сивият сектор може и да намалява, но хората често страдат от некоректни работодатели. Хората се страхуват да сигнализират за нарушенията, защото виждат как некоректните работодатели остават ненаказани от закона.

Бизнесът иска ограничаване на безкасовите плащания като мярка срещу сивия сектор. Вече има готов законопроект, подготвен от Министерството на финансите. Според него от 1 август плащанията в брой ще са до 5000 лева, а от 1 януари 2019 година – до 1000 лева. Предстои парламентът да го разгледа.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...