Български туристи ще покорят връх Руй откъм сръбско в масовото изкачване на едноименния първенец, а след това ще се веселят със сърбите в село Ракита

Традиционното международно изкачване на връх Руй ще събере българи и сърби в събота. Част от българските туристи, които редовно участват в масовото събитие на Руй планина ще покорят върха откъм сръбската община Бабушница, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2014 година е подписан Меморандум за сътрудничество между българската Община Трън и сръбската Община Бабушница. На базата на него ежегодно се подписва план за действие със съвместни мероприятия между двете общини. Изкачването на връх Руй е единственото събитие между общините, което се организира съвместно и успоредно от двете страни на границата. “Ежегодно с планът за действие се определя датата на изкачването. Датата се определя от туристическите организации на Бабушница и Община Трън, тъй като в Трънско няма действащо туристическо дружество. Граничните власти са предварително предупредени за организираното изкачване, тъй като 2/3 от площта на върха попадат в българска тетиротиря, а 1/3 в сръбска.

“Съгласно изисквания на граничните власти правим предварителна организация, за да няма струпване на неориентирани хора на върха. От наша страна подсигуряваме медицинско обслужване, а от другата страна дори има планински спасители. Съответно канени сме винаги да участваме в Ракита, но досега не се състоя тази културно-масова дейност. Там има сцена, където след изкачването всички туристи правят вечерно парти. Отделни участници участват индивидуално в това събитие. Доколкото знам и тази година част от редовните участници в похода са решили да отидат и да се изкачат откъм Ракита, което е абсолютно възможно, но като си спазват изискванията от сръбска страна за достъп до върха. Условието за участие е всички да носят личните си документи, защото не се знае кога ще бъдат проверени от граничните власти. Също така трябва да спазват условието да не пресичат държавната граница, когато са на върха. Достъпът горе ще е от около 12 часа българско време до към 14:30 – 15:00 часа българско време на самия връх. След това започва изтегляне на туристите обратно.”, поясни директорът на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън Евгения Такова.

Разстоянието от трънското село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода. Туристите предварително са предупредени, че в планината има опасност от рязка смяна на времето. Община Трън осигурява бусче с 20 седящи места за тези, което в деня на изкачване ще тръгне от центъра на града до село Забел. Ако се наложи бусчето може да се върне за втора група туристи, която да вземе от град Трън.

“Горе става срещата с туристите, които обменят координати и се снимат. Самото изкачване има организирана страница във Фейсбук с много добра информация. Основните организатори обикновено са туристическата организация на Бабушница, но тъй като в момента в община Трън няма активна туристическа организация, Общината си е позволила за малко да изземе функциите на туристите дотолкова доколкото съгласно изискванията на граничните власти да има някакъв списък на тези, които не са организирани в групи. Например миналата година, ако имаше хора, които се записваха тази година разбраха, че могат да се самоорганизират със собствени списъци.”, каза още Евгения Такова от Община Трън. Тя сподели още, че само веднъж през четирите години, в които Община Трън участва в организираното изкачване, се е наложило бусчето да се връща до село Забел за закъснели туристи.

Изкачването на връх Руй ще започне в 10 часа на 17 юни (събота) от село Забел. Бусът за село Забел ще потегли от паркинга на Община Трън в 9:30 часа. До 16 часа групите трябва да се изтеглят обратно от района на върха. За връщането към град Трън пътуващите с бусчето се разбират в колко часа ще им е удобно да са там, тъй като повечето използват обществен транспорт за прибиране.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...