Смениха дограмата на бившия ДНА в град Брезник, където ще бъде преместен Общинският исторически музей

Общинският исторически музей в град Брезник ще бъде преместен в сградата на бившия Дом на народната армия. От няколко дни в района на сградата се наблюдават ремонтни дейности. Старата дограма е сменена с нова, предаде репортер на Zapadno.com.

Дълги години бившият Дом на народната армия се е стопанисвал от Министерство на отбраната. Първата копка на зданието е направена през 1934 година. Половин век по-късно, през 1984 година сградата е реновирана. Тогава лично министърът на народната отбрана Добри Джуров е дошъл за откриването на ДНА след ремонта, разказа историкът и директор на музея Аниела Асенова.

Сградата е предоставена на Община Брезник след сключено споразумение да бъде превърната в музей. През годините преди това да се случи, Общината многократно е правила опити бившия Дом на народната армия да бъде даден за стопанисване на местната управа, но те се оказвали безуспешни.

“Сградата ни е предоставена за музей. Историята на сградата е дълга. Някога тя беше ДНА, но беше в много по-малък размер. След това в годините е надстроявана и достроявана, докато се получи днешният и вид.”, каза секретарят на Община Брезник Иван Борисов. Идеята на управата е намираните предмети при археологическите разкопки на Бърдото да бъдат излагани в новия дом на музея. През 2016 година е направен ремонт на покрива.

След седмица на площадката пред някогашния Дом на народната армия ще се проведе Граовския събор “Видовден”.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...