Деца от Брезник научиха тънкостите и майсторлъка на занаяти и рисуваха най-весела детска рисунка в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Три дами от Брезнишко научиха ученици от средно училище “Васил Левски” на тънкостите в няколко занаята, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата “Седмица на занаятите”, която се проведе в Общинския исторически музей на Брезник срещна ученици с дамите със златни ръце Йорданка Кръстева, Малинка Варадинова и Таня Матеева. Трите дами показаха на децата уменията си в тъкането, плетенето и приложното изкуство.

По време на срещата с Йорданка Кръстева учениците научиха, че в периода преди Освобождението на България брезничани са били тъкачи. Занаятът е бил практикуван най-вече от мъжете в Брезнишко.

Тези дни Малинка Варадинова отбеляза 80-годишния си юбилей. По този повод по време на представянето и със занаята плетене, от музея и направиха подарък. От своя страна Малинка Варадинова почерпи с домашно приготвени от нея сладки. Това сподели директорът на музея Аниела Асенова.

Децата, които се срещнали с приложничката и поетеса Таня Матеева научиха каква е техниката на рисуване с бои. Освен това те имаха за задача да нарисуват най-весела детска рисунка. Творбите на учениците са изложени в Общинския исторически музей.

На срещите учениците от началния курс на брезнишката гимназия научиха факти за Граовския събор “Видовден”, който ще се проведе следващата седмица в град Брезник.

Разгледайте снимки от “Седмица на занаятите” в Общинския исторически музей на Брезник:

Снимки: Общински исторически музей – Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...