Деца от Брезник научиха тънкостите и майсторлъка на занаяти и рисуваха най-весела детска рисунка в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Три дами от Брезнишко научиха ученици от средно училище “Васил Левски” на тънкостите в няколко занаята, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата “Седмица на занаятите”, която се проведе в Общинския исторически музей на Брезник срещна ученици с дамите със златни ръце Йорданка Кръстева, Малинка Варадинова и Таня Матеева. Трите дами показаха на децата уменията си в тъкането, плетенето и приложното изкуство.

По време на срещата с Йорданка Кръстева учениците научиха, че в периода преди Освобождението на България брезничани са били тъкачи. Занаятът е бил практикуван най-вече от мъжете в Брезнишко.

Тези дни Малинка Варадинова отбеляза 80-годишния си юбилей. По този повод по време на представянето и със занаята плетене, от музея и направиха подарък. От своя страна Малинка Варадинова почерпи с домашно приготвени от нея сладки. Това сподели директорът на музея Аниела Асенова.

Децата, които се срещнали с приложничката и поетеса Таня Матеева научиха каква е техниката на рисуване с бои. Освен това те имаха за задача да нарисуват най-весела детска рисунка. Творбите на учениците са изложени в Общинския исторически музей.

На срещите учениците от началния курс на брезнишката гимназия научиха факти за Граовския събор “Видовден”, който ще се проведе следващата седмица в град Брезник.

Разгледайте снимки от “Седмица на занаятите” в Общинския исторически музей на Брезник:

Снимки: Общински исторически музей – Брезник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...