Екип на БНТ показа красотата на Бусинци, но и обезлюдяването му – за час и половина обиколка камерата попадна на един местен жител

Предаването “Бразди” на БНТ излъчи репортаж от трънското село Бусинци. В телевизионния материал бяха показани прочутата бусинска керамика, красотата на селото и местните му жители, както и съпоставката как се е променила селото за 10 години.

В село Бусинци предаването на държавната телевизия потърси отговор на важен въпрос – какво е бъдещето на селата в този и подобни на него райони. Екипът на предаването е обиколил селото за час и половина. По време на обиколката си камерата на “Бразди” попаднала на само на един местен жител – възрастна жена. Тя казала: “Много е хубаво тука, ама хора нема”.

Освен кадри от Бусинци, репортерският екип показа и съседното село Студен извор, където е Музеят на киселото мляко. Там местен дядо споделя, че заради музея идват хора в селото.

Въпреки очевидното обезлюдяване на български села, предаването “Бразди” показа хора, които не приемат определението “умиращото българско село” и действат, за да променят тази ситуация. Повече подробности може да видите като натиснете тук.

През 2015 година населението на село Бусинци е съставено от 65 жители. По данни на НСИ през 1934 година населението е било съставено от 545 жители, а Бусинци е било част от тогавашната Трънска околия, съставена от 21 общини.

През 2015 година населението на село Студен извор е съставено от 10 жители. През 1934 година, когато селото се е казвало Извор, населението е било 245 човека.

Още информация за населението в Трънско може да прочетете и видите в публикацията: НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ! Преди 100 години община Трън е била околия съставена от 21 общини с общо население 30 хиляди жители

Виж също...

Loading...