Около 1000 туристи от България и Сърбия покориха връх Руй на осмото международно изкачване на планинския първенец

Към 500 туристи от България са се включили в осмото традиционното международно изкачване на връх Руй. От сръбска страна броят на туристите също е бил около 500. Това сподели Евгения Такова от Община Трън, която също се е включила в изкачването на планинския първенец.

Метеорологичните условия не са били благоприятни, но това не спряло туристите към изкачването на върха. “Не се задържахме на върха, защото непрекъснато се спускаха облаци или мъгла, а вятърът беше много силен. Който както минеше на върха бягаше обратно надолу. Групите почти веднага се разпръскваха във всички посоки на върха.”, разказа Евгения Такова директор на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън.

След срещата на върха част от туристите са останали в хижа “Руй”. Гранична полиция е създала много добра организация на действията си спрямо международното изкачване. На върха е бил подсигурен медицински екип, който за щастие не се е налагало да съдейства на туристите. Преди събитието Община Трън и общинското предприятие “Трънска гора” са извършили почистване и ремонт на пътя до върха.

През 2014 година е подписан Меморандум за сътрудничество между българската Община Трън и сръбската Община Бабушница. На базата на него ежегодно се подписва план за действие със съвместни мероприятия между двете общини. Изкачването на връх Руй е единственото събитие между общините, което се организира съвместно и успоредно от двете страни на границата.

Снимка: Надица Маринкович

Виж също...

Loading...