Осъдиха трънски полицай, спипан два пъти да участва в трафик на нелегални имигранти

Полицай от Районно управление “Полиция”-Трън е осъден от Специализирания наказателен съд за съучастие в трафик на нелегални имигранти. Присъдата на съда е три години лишаване от свобода условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2500 лева, научи Zapadno.com.

През лятото на 2014 година в района на трънското село Глоговица полицаят А. Х. е задържан, докато ескортирал с личния си автомобил микробус с 11 сирийски граждани. Шофьорът на микробуса с инициали П. С. бил криминално проявен, а сирийците били нелегални имигранти. Полицаят и криминално проявеният шофьор на микробуса били задържани при операция на служители на Гранично полицейско управление – Трън и Главна дирекция „Гранична полиция“ за противодействие на незаконната миграция. Граничарите ги спипали в момент на наблюдение на селата Глоговица и Велиново. Лекият автомобил и микробусът били спрени за проверка. При направената проверка граничарите установили, че автомобилът шофирал А. Х., служител на Районното управление “Полиция”-Трън, а зад волана на микробуса седял криминално проявеният П.С. Първоначално полицаят се опитал да възпрепятства проверката на микробуса. При допълнително проведените действия в товарния му отсек граничарите открили 11 сирийски граждани. При акцията е установено, че сирийците са в България незаконно. Окръжна прокуратура-Перник образува следствено дело.

Две години по-късно, през 2016 година полицаят А. Х. бе задържан за трафик на чужденци през страната ни. Тогава той не спрял за проверка от “Гранична полиция” и е избягал с автомобил към брезнишкото село Ноевци. Районът на Трън и Брезник беше блокиран заради полицаят-беглец. Междувременно в трънското село Стайчовци, органите на реда открили 25 араби.

На 30 май, тази година V-ти състав на Специализираният наказателен съд призна полицаят А. Х. за виновен и го осъди на лишаване от свобода за три години условно с пет години изпитателен срок и парична глоба за 2500 лева.

Виж също...

Loading...