Гвардеец от Брезник поведе хоро с българското знаме на връх Руй, който беше покорен от 3-годишно дете от Трън и 98-годишна планинарка от Сърбия

Гвардеец от Брезник поведе хоро на връх Руй на традиционното международно изкачване на планинския първенец, в което се включиха 3-годишно момиче от Трън и 98-годишна опитна планинарка от Ниш, съобщи medianews.bg.

Въпреки лошите метеорологични условия – студено време, силен вятър, мъгла и проливен дъжд, в тазгодишното изкачване на Руй се включиха общо 1103-ма планинари от различни възрасти и краища на двете съседни държави – 530 от българска и 573-ма от сръбска. Най-невръстната участничка бе 3-годишната Асияна-Никол от Трън, а доайен – 98-годишната Йелена Минарди от Ниш, най-опитната планинарка на Балканите. Успешната си серия продължиха 77-годишният Зарко Сотич от Ниш, който заедно със Саша Аранджелович и Мирослав Докман са единствените трима планинари, участвали и в осемте съвместни изкачвания на върха.

В късния следобед на 17 юни планинарите от двете страни на границата се събраха на върха, където се снимаха за спомен, вдигнаха наздравици и дори поиграха хоро на поляната край граничната пирамида. С националния трибагреник в ръка, хорото поведе гвардеецът Емил Драгомиров от Брезник, който за пореден път покори върха с велосипед, пише medianews.bg.

Снимки: medianews.bg

Виж също...

Loading...