България и Македония ще подпишат добросъседски договор на 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август по добросъседски – подписват договора между България и Македония. Договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 2 август, в София улица ще носи името на президента Борис Трайковски, а в Скопие – на Желю Желев. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев в София, предаде телевизия “България Он Ер“.

Като знак за преодоляване на дългия спор около историята на двете страни и на това чий цар е Самуил двамата изненадващо решиха да нарушат официалната си програма и да поднесат цветя на паметника му в центъра на София.

Когато Борисов върне визитата на македонския си колега през август, ще направят същото в Скопие. Договорът за добросъседство почти бил финализиран, оставало още една стъпка и до 2 август, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, Борисов ще е в Скопие, за да го подпишат. Според двамата премиери миналото не трябва да ни разединява, а да ни сплотява.

Виж също...

Loading...