Ученици от Трън ще пресъздадат традицията Еньовден на Ждрелото на река Ерма, където ще берат билки и ще украсят кошнички

Ученици от град Трън ще пресъздадат традицията Еньовден като наберат билки и украсят кошнички с тях. Това съобщиха от народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, което е организатор на събитието.

Денят на билките, Слънцето, водата и хармонията ще бъде отбелязан в петък (23 юни), а за място е избрано Ждрелото на река Ерма. Учениците ще поемат на поход от сградата на читалището към Ждрелото, където ще им бъде презентиран филм за празника Еньовден. След презентацията децата ще поемат към рибарника на река Ерма. По пътя те ще берат билки, с които ще украсят кошнички подготвени за случая, сподели секретарят на читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Емилия Миланова.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Вярва се, че на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве няма да се отърве.

Снимка: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...