Ще инсталират иновативно приложение за хора с далтонизъм на 6 хиляди училищни компютри в област Перник

Областният управител се срещна с избретилите на първото приложение в света за хора с далтонизъм – “Вижън”. Те предоставиха на Ирена Соколова код за активация на софтуерното приложение, което ще бъде инсталирано на 6 000 компютри в училищата на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

“Радвам се, че сте избрали именно образователните институции в област Перник да бъдат сред първите в България, които ще могат да оценят вашето иновативно приложение.  Това ще спомогне за ранната диагностика на специфичното виждане на светлинния спектър”, заяви Соколова.

“Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. „Вижън“ предоставя и възможности употреба на различни филтри в зависимост от типа и степента на цветна слепота.”, споделиха създателите на софтуера Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев.

Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Те работят и в партньорство с пациентски организации като „Право на зрение”, за да може приложението да стигне до всеки български гражданин, който се нуждае от него.

Разработчиците са категорични, че той прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е с пълна съвместимост с Windows, а в момента се разработва и разширение специално за Google Chrome.

Благодарение на компютърната програма хората с далтонизъм, вече ще могат да видят истинските нюанси на цветовете. Хората, които страдат от цветна слепота, са около 300 милиона души в света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

“Вижън” не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение.

Виж също...

Loading...