Вижте как се е променил обликът на град Брезник през годините и как навремето е изглеждал Граовския събор “Видовден” – ВИДЕО + СНИМКИ

Фотоизложбата “Брезник – минало и настояще” беше открита в изложбената зала на Общинския исторически музей. Събитието е част от мероприятията, организирани по случай Граовския събор “Видовден”, който ще бъде открит утре вечер в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Паралелно с изложбата е подредена и втора такава. Тя е във фоайето на музея, където са подредени копия на снимки, които са запечатали моменти от Граовския събор “Видовден” от времето, когато се е провеждал в местността “Бърдото”. На снимките се отличават многобройната публика изпълнила ливадите на “Бърдото”, знаменити персонажи, станали част от традицията на празника и самодейни изпълнители.

Във фотоизложбата “Брезник – минало и настояще” са съпоставени знакови места в града, сред които някогашният хотел “Волга” сега Общинския исторически музей, читалището, старата банка, военните блокове, Храновите дюкяни, Гълъбовия дюкян, фурната на Стоил от село Красава, Кафеджийски дюкян и други. От снимките става ясно как се е променил градът. Някои сгради вече липсват и са заместени от растителност, а други не са се променили особено по външен вид. Показана е и първата копка на бившия “Дом на народната армия”. Няколко уголемени снимки, направени през 1948 година показват Брезник от високо. Включена е и снимка на града, която е заснета от самолет през 1934 година.

“Подредихме тази изложба посветена на нашият Брезник, защото където и да се намира през годините, където и да отидем ние винаги се връщаме в това прекрасно кътче. Смятам, че на всички присъстващи в душата и сърцето е Брезник със своите красоти такъв какъвто го помним или такъв какъвто е в момента. Хич не ми е приятно, когато самите брезничани казват: “Е, какво толкова има в Брезник?” или казва някой: “Ама той беше много хубав преди”. Да, и ние бяхме на по 20 години, но сега не сме на толкова. Много ме впечатлиха думите на един човек, който не е от нашия край и който каза: “Госпожо, много ви е красив и чист градът, и подреден”. Впечатлило го е не само красотите на Брезник, но и подредения Брезник. Впечатлили са го и табелите с улиците. Това толкова ме впечатли, че изказах благодарности на този човек.”, сподели директорът на Общинския исторически музей Аниела Асенова.

От музея бяха създали колорит с растението Вида, което беше поставено във фаза до фотосите. Изложбата е отворена за посетителите на музея и вероятно ще бъде изложена през целия летен сезон.

Разгледайте Брезник в миналото и настоящето чрез представянето направено от Аниела Асенова във видеото на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от фотоизложбата “Нашият Брезник – минало и настояще” и как е изглеждал “Видовден” преди години:

Виж също...

Loading...