Храм-паметникът “Свети Георги Победоносец” е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски”

Храм “Свети Георги Победоносец” е изграден по проект и подобие на катедралния храм “Свети Александър Невски” в град София. Този исторически факт разказа директорът на Общинския исторически музей в град Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Брезнишкият храм-паметникът е замислен като монумент в памет на загиналите брезничани и жители от близките граовски села в Сръбско-българската война. Въпреки това бурното историческо време в началото на 20 век сблъсква човечеството с Балканската и Първата световна войни. Така замисълът на бъдещата църковна сграда се променя и става храм-паметник на загиналите брезничани във войните преди построяването. “Основите се полагат през 1927 година. Тогава специално за случая в Брезник пристига Екзарх Стефан. Много трудно започва изграждането на самия храм – основите са поставени, но стоят така до 1934 година, когато започват да се правят тухли. Лека по-лека строежът до 1943 година стига донякъде и почти готов храмът, след 9-ти септември 1944 година е превърнат в склад за брашно на Кооперация “Напред”. Тогавашното църковно настоятелство започва да пише писма и лично се среща с представителите на властта. Така се стига до освобождаването на храма от предназначението му за склад. Във възобновяването по довършването на храма се включват със средства не само брезничани, но и хора от близките села. Казвам, че строежът е бил труден, защото се е случвало така да се съберат средства, но се предизвиква първата национална катастрофа – обезценяват се парите и затова много трудно е вървяло всичко.”, разказа Аниела Асенова.

В архива на църквата се пази списък с всички дарители, който е голям. Радостното е, че според документите всеки се е включвал в довършването на Светата обител без значение дали е бил вярващ или не. “Храмът е умалено копие на “Александър Невски” и го казвам най-отговорно. Това твърдение е подкрепено от факта, че при изграждането на катедралния храм в София архитект Александър Смирнов заедно с архитект Александър Померанцев е идвал в Брезник два пъти. В архивите има и разписки по колко пари му се е плащало. Архитект Смирнов е подготвял всичките проекти за построяването на храма. След това неговият план е доразработен от Петър Кантарджиев и така да се стигне до изпълнението му и построяването. Не са достигнали пари за построяване на камбанария и затова до 2012 година камбаните бяха поставени на каменен стълб отвън. Интересното за този храм е, че не е имало камък, не е имало желязо – всеки е носил каквото има под ръка. Дори семейство Бунджулови, които са много известна фамилия в града са дарили оградата на своята семейна гробница, за да може да бъде заграден храма. В момента тази ограда се съхранява като реликва в двора на храм “Света Петка”. Кръстът, който беше поставен до 2012 година е изработен от местният майстор Любчо Зонев. При ремонта кръстът беше свален, но той също се съхранява в двора на “Света Петка”.”, сподели още директорът на Общинския исторически музей Аниела Асенова.

Оригиналните камбани на храма са заменени от нови, които са били докарани от Гърция. Въпреки че са по-нови звукът от гръцките камбани не е толкова звънлив колкото от старите. Това прави впечатление на много брезничани. Църковното настоятелство има идея да върне старите камбани в храм “Свети Георги Победоносец”.

През годините храмът е преминал през доста трудности. Последното нещо, което не е довършено по него е вътрешното му изографисване, което по груби сметки струва над 200 хиляди лева. Парите са непосилни за църковното настоятелство. От няколко години сдружението „Заедно за храма Св. Георги Победоносец“ набира дарения за изографисването, но към момента не е събрана достатъчната сума. Директорът на музея Аниела Асенова има идея как може да се случи изографисването. “Всяка фамилия, която иска да бъде увековечена като благодетелка може да си поръча един иконопис, което би струвало около 1000 лева или икона за 200, 300 или 500 лева. Това е вариантът за мен.”, сподели тя.

Вчера, 21 юни се навършиха 69 години от освещаването на храма. Това съобщиха от музея, където се пазят снимки от паметната дата.

Виж също...

Loading...