Ансамбъл “Пирин” откри Граовския събор “Видовден” в Брезник пред погледите на хиляди брезничани и гости на града – ВИДЕО

Тазгодишното издание на Граовския събор “Видовден” в град Брезник беше открито пред народно читалище “Просвещение-1870”. Около дузина бяха официалните гости на откриването, сред които народни представители, областният управител, кметове и председатели на Общински съвети, предаде репортер на Zapadno.com.

Малко след 20:30 часа започна официалното откриване на Граовския събор, на което прозвуча химнът на Република България. Специално за откриването на празника пристигнаха: народният представител Станислав Владимиров, народният представител инженер Любомир Бонев, областният управител на Перник Ирена Соколова, зам. областният управител на Перник инженер Васил Павлов, главният секретар на област Перник Цветана Пиралкова, зам. кметът на Община Перник Йордан Павлов, началникът отдел в Община Перник Юлияна Ефремова, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, директорът на ПМГ “Христо Смирненски”-Перник Емилия Грозданова, общинският съветник от Общински съвет-Перник Иво Петров, началникът на Районно управление “Полиция”-Брезник Аделина Петрова и началникът на Районна служба “ПБЗН”-Брезник Чавдар Асенов. Поздравителни адреси за празника бяха изпратени от президента на България Румен Радев, от Момчил Ненков, който е член на Европейски парламент – “Комисия по култура и образование”, от Синдиката на българските учители с председател Янка Такева, народният представител Станислав Владимиров и временно изпълняващ длъжността кмет на Община Трън Цветислава Цветкова.

Кметът на Община Брезник Васил Узунов взе думата и откри Граовския събор “Видовден”. “Уважаеми гости, скъпи съграждани отново е “Видовден”. Отново сме се събрали тук, на градския площад, за да се поздравим, да поговорим и повеселим така, както са го правили нашите предци от незапомнени времена. За мен е изключително удоволствие да приветствам всички вас с “Добре дошли” на най-очаквания и желан празник за жителите и гостите на град Брезник – Граовският събор “Видовден”. На този празник граовецът излива душата си, възражда се традицията и се съхранява граовският дух. Това е денят, в който се вплитат минало и настояще. В далечното минало, когато съборът се е провеждал в местността “Кална бара” хората от нашия край са се събирали, за да могат мъжете да напазаруват инструменти за предстоящата усилена полска работа, жените да си харесат платове и домакински съдове, а децата да се порадват на близалки и разни играчки. Пристигали са търговци от близо и далеч – Индия, Персия, Чехия, Русия и от цяла България. На този ден граовци са отпускали уморените си души като са свирели, играели са граовско хоро, а ако се харесат някой ерген и мома – да се оженят. И сега ние, техните наследници се опитваме да пренесем през вековете мъдростта, родолюбието и силата на граовския дух. Скъпи съграждани, празникът освен повод за радост и веселие е повод да вдигнем глави, да се поздравим за постигнатите успехи, да се огледаме наоколо и да видим какво още не ни достига. Живеем в красив град. С общи усилия създаваме по-добра среда и трябва да имаме самочувствие за това, защото обликът на Брезник се променя. Очакват ни много предизвикателства, но аз съм уверен, че заедно ще се справим с тях. С позитивно отношение и вяра в доброто работим ежедневно за каузата наречена “Брезник”, защото градът е част от живота ни. Част е от тези, които са живели тук, тези които живеем и тези, които ще живеят. С гордост мога да кажа, че град Брезник и неговите жители са хора с несломим дух, които искат да живеят спокойно и не отстъпват нито крачка назад от своите принципи. Благодаря на брезничани за проявеното търпение, за труда и усилията, които полагат всеки ден, за да продължи развитието на града и да завещаем на поколенията след нас по-добро бъдеще. Желая на всички много здраве, лично и семейно щастие, защото ако всичко това го има ни очаква по-добро бъдеще. Честит празник!”, обърна се кметът Васил Узунов към присъстващите на площад “9-ти септември”.

Приветствено слово отправи и областният управител на Перник Ирена Соколова. Танцьорите и певците на ансамбъл “Пирин” изнесоха едночасов спектакъл на сцената пред читалището.

Следете страниците на информационния сайт Zapadno.com, за да научите първи как се провежда тазгодишното издание на Граовския събор в Брезник. Споделяйте в социалните мрежи статиите, които са ви харесали, за да могат вашите роднини, приятели и познати да се докоснат до случващото се в Граовско.

Вижте как беше открит Граовския събор “Видовден” във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...