Земеделци и животновъди от Трънско и Брезнишко взеха участие в срещата на “Обединени Български Животновъди”, която събра производители от областите Перник и Кюстендил

Земеделци от общините Трън и Брезник взеха участие в срещата на сдружението “Обединени Български Животновъди“, която се проведе в пернишкия хотел “Елит”. Събитието беше организирано за животновъди, земеделци и пчелари от областите Перник и Кюстендил, предаде репортер на Zapadno.com.

В дневния ред на събитието беше представено сдружението и бяха разяснени Наредба № 2 за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко и Наредба № 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

“Идеята беше да слеем двете срещи на “Обединени Български Животновъди” за двете области предвид пътуващите от страната членове на управителния съвет с цел улеснение. Най-важното е, че се появи интерес от страна на животновъди и земеделци от Брезник, които пожелаха да се приобщят към нашето сдружение “Обединени Български Животновъди”. Целта ни при разясняването на наредбите, ако хората срещнат някакви трудности или имат желания за промени по тях да ни ги споделят, след което ние да ги представим на Консултативния съвет по животновъдство с цел промяна в самата нормативна уредба.”, каза специално за Zapadno.com зам. председателят на “Обединени Български Животновъди” и председател на Областния консултативен съвет по животновъдство за област Кюстендил Юлия Коюнджийска.

На срещата беше поканена и банката-партньор, която изработва достъпните кредити “Моята Евросубсидия”. Кредитите за земеделци и животновъди са с определен лихвен процент, който е много по-нисък. “Животновъди и земеделци могат да ползват тези субсидии предварително под формата на кредита и съответно при получаване на субсидията да бъдат погасени кредитите.”, допълни Юлия Коюнджийска.

Две фирми представиха информация свързана с курсове, в които производителите могат да се включат. Курсовете са за хуманно отношение към животните и така наречената професия “Пробовземач”, която е необходима за Наредба № 2 за транспорта, съхранението, преработката и производството на сурово краве мляко.

Управителният съвет на сдружението умишлено е направил членския внос за физически лица достъпен – 10 лева, за да могат повече хора да се възползват от него.

“Първоначално нашият замисъл беше да се развиваме в областта на животновъдството, бяхме обединили само животновъдите. На по-късен етап, след разговор с Венцислав Митков от Брезник и след желание на негови колеги решихме, че има и желаещи земеделци, които да се приобщават към нас. Вероятно на следващо заседание на управителния съвет ще бъде променено наименованието и съответно ще бъде разширен и в ползата на земеделието.”, сподели още пред Zapadno.com Юлия Коюнджийска.

Провелото се днес събитие е част от поредица срещи, които „Обединени Български Животновъди“ организират в различни региони на страната. Срещите ще продължат до 7 август. В графика са включени градовете: Ловеч, Перник, Смолян, Плевен, Пловдив, Кърджали, Кюстендил, Шумен, Ямбол и София област.

Виж също...

Loading...