Шампиони от клуб „Никон” демонстрираха над 50 карате техники пред брезничани за Граовския събор „Видовден” – СНИМКИ

Карате клуб „Никон” представи демонстрации пред бившия „Дом на народната армия” в град Брезник по повод Граовския събор „Видовден”. В демонстрациите се включиха 6 деца, сред които и национални шампиони по Олимпийско карате, предаде репортер на Zapadno.com.

Младите каратисти Красимир Дешев, Радослав Петров, Робърт Владимиров, Кирил Кирилов, Йоан и Влади демонстираха бойните си умения пред публиката. Бурните аплодисменти на зрителите бяха показател за перфектното представяне на бойците от карате клуб ”Никон”, който от около месец вече е в Брезник. Каратистите показаха около 50 бойни техники, които са от различен набор. Бяха показани трите карате форми Ката, Кихон и Комите.

Ката в буквален превод от японски означава „форма“, „образец“ или „стил“ и представлява строго определена поредица от техники, които се изпълняват в също така строго фиксирани ритъм и време. Като цяло това е комбинация от удари и блокове, използвани при бой най-често с повече от един въображаем противник.

Кихон преведено от японски означава база, фундамент. Кихон обхваща цялата терминология отнасяща се за всички основни техники които се преподават и упражняват в японските бойни изкуства. Практикуването на кихон е съществено за цялостното обучение в бойните изкуства и има за цел да научи трениращия “правилно” да изпълнява “форма и дишане” на основни техники (блокове и/или удари) с ръце или крака в определена позиция на място или в движение.

Кумите е нещо което всеки записващ се да тренира карате, мисли че ще овладее бързо.
Кумите означава съревнование/спаринг при определени правила и е третата съществена стъпка в практиката на карате. Кумите е прилагане на заучените техники от ката и кихон практиката върху реален противник. В карате има няколко вида кумите, които са разработени за прилагане на познанията заучени до определено ниво от процеса на обучение на каратека.

„Карате клуб „Никон” вече се развива в много градове – Брезник, Перник, Радомир, София, Добрич и Бургас. Целта ни е да можем да популяризираме колкото можем повече каратето и затова правим такива офанзиви. Четири от момчетата са национални шампиони по карате, както и аз също. Искаме да се подготвим за Олимпиадата през 2020 година, която ще е в Токио.”, сподели треньорът Тони Дамянов.

Зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска връчи на клуба грамота за участие в Граовския събор “Видовден” и подарък от кмета Васил Узунов. Демонстрацията беше сред инициативите популяризиращи дейността на клуба в град Брезник.

Следете страниците на информационния сайт Zapadno.com, за да научите първи как се провежда тазгодишното издание на Граовския събор в Брезник. Споделяйте в социалните мрежи статиите, които са ви харесали, за да могат вашите роднини, приятели и познати да се докоснат до случващото се в Граовско.

Разгледайте снимки от провелата се демонстрация, която обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...