Здравните инспектори откриха бактериите колиформи във водата на обществена чешма в Брезнишко

Бактериите колиформи са открити при направен анализ на водата от обществената чешма “Шарена чешма” в община Брезник. Това става ясно от седмичната оперативна информация на Регионална здравна инспекция-Перник за периода 19 – 25 юни.

От Инспекцията са връчили предписание на Община Брезник за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки във връзка с откритите бактерии. Колиформните микроорганизми се явяват удобни микробни индикатори за качеството на водата поради лесното им откриване и тяхното количествено определяне. Терминът „колиформни бактерии” се отнася към клас грам-отрицателни бактерии. Тези бактерии имат пръчковидна форма и основно живеят и се размножават в храносмилателната система на човека и повечето топлокръвни животни (домашен добитък и водоплаващи птици). Способни са да ферментират лактозата при 35-37 о С с образуване на киселини, газове и алдехиди. Във водата попадат предимно с фекалните води и са способни да преживяват в нея в течение на няколко седмици, въпреки че са лишени от способността да се размножават.

От доклада на РЗИ-Перник става ясно, че в периода 19-25 юни няма проблеми във връзка с водоснабдяването, за които са необходими намесата и помощта на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи.

Виж също...

Loading...