Родолюбиви земляци от село Пенкьовци подеха дарителска кампания за възстановяване на Пенкьовския манастир

Дарителска кампания за възстановяване на Пенкьовския манастир край трънското село Пенкьовци е организирана. В кампанията участват няколко родолюбиви земляци от Пенкьовци. Инициатор на идеята за възстановяване на обителта е Стефан Стойов, предаде репортер на Zapadno.com.

Пенкьовският манастир е построен през 1360 година при цар Александър.  Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Той е оцелял през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни. От манастира е останала само сградата с монашеските килии, която е в много лошо състояние. Тя влиза в плана за ремонт, за да се увеличи броя на монасите. В манастира към момента живее един монах, с тенденция към увеличаване на броя след създаване на условия за това. Паметник на културата е манастирската църква „Света Петка“. Фондация „Възраждане на Пенкьовския манастир“ се заема да възроди манастира и стартира дарителска кампания. Поради силна амортизация на монашеската сграда и оградата целта е набиране на средства за ремонт на части от манастира, които не са културни паметници.

“Аз съм роден в селото, кръстен съм в манастира и за съжаление така ми се стекоха обстоятелствата, че след 40 години се върнах в него. Като видях в какво състояние е манастирът нещо ми просветна и така реших да се заема доколкото и с каквото мога. Започнах кампанията като частно лице, но като такова нещата вървят много трудно – хората нямат доверие.”, сподели пред Zapadno.com Стефан Стойов. С безвъзмездната помощ на адвокат Боева, която има корени в Пенкьовци, бил учредена фондация „Възраждане на Пенкьовския манастир“. Чрез фондацията е станало възможно взимането на кратък SMS номер за набиране на средства за възстановяването на манастира.

“Имам и дарителска кутия, но в момента съм изцяло зает с тази кампания, защото се оказа нелесна задача, но с Божия помощ ще се оправя.”, каза още Стефан Стойов. Неговата съпруга и сестра му също участват в дарителската кампания. Всеки, който желае и има възможност може да подкрепи кампанията като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS MANASTIR на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel).

Необходимата сума е 9 050 лева. В реално време могат да бъдат проследени колко средства са набрани за възстановяването на Пенкьовския манастир като посети страницата www.dmsbg.com/9168/dms-manastir  Там е описана подробна информация за кампанията, както и за манастира.

Снимка: Национален публичен регистър на храмовете в Република България

Виж също...

Loading...