Курбан за празника Петровден беше осветен и раздаден на брезничани в местността “Петров камък” – ВИДЕО

Отец Михаил освети курбан за празника Петровден в местността “Петров камък” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Малко след 11:30 часа до руините на средновековната църква “Свети Петър” на западния склон на хълма “Петров камък” бяха докарани 3 казана с пилешки курбан. Свещената чорба е приготвяна от ранни зори в двора на храм “Света Петка”. Десетки миряни от Брезник се събраха на курбана за здраве, който се дава от кмета Васил Узунов.

Отец Михаил Станкович, който е новият свещеник на Брезнишко прочете молитва и освети чорбата. Той поръси със светена вода събралите се миряни, които поставиха запалените си свещи при руините на средновековната църква.

За тези, които не си бяха донесли съдове за сипване на курбана бяха осигурени пластмасови купички и лъжички.

На днешния ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в Рая.

На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В някои краища народът чества Свети Павел на следващия ден 30 юни – Павльовден.

Вижте освещаването на курбана за Петровден в Брезник във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...