Областният управител на Перник и представители на държавните горски стопанства в Брезник и Трън обсъждаха състоянието на горите на работна среща

Областният управител на Перник Ирена Соколова, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и директорът на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов, организираха работна среща относно здравословното състояние на горите. Намирайки се в разгара на лятото друга основна тема на срещата беше опасността от пожари, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

По изнесените данни, всички екипи на пожарна безопасност и защита на населението са в готовност за реакция при необходимост. По време на срещата бяха представени данни за горите,
засегнати от върхов корояд. В големи площи в двете области се извършва санитарна сеч заради заболяването. По време на дискусията, на която присъстваха представители на държавните горски стопанства в Брезник, Дупница, Земен, Кюстендил, Невестино, Радомир, Рилски манастир, Трън, „Витошко-Студена” и „Осогово”, както и областните служби по земеделие, бяха
коментирани трудностите при предприемане на действия в частните и общински гори, където санитарната сеч следва да се извърши от собствениците.

Според експертите в държавните гори са предприети навременни и адекватни мерки. Решено беше в кратки срокове да се представи информация за съхнещите гори по землища, която да бъде предоставена на областните управители и публикувана на страниците на Областните дирекции Земеделие и Югозападно държавно предприятие, като по този начин собствениците на гори ще получат актуална информация.

„Регистрирали сме проблема и ние сме хората, които трябва да реагираме. С общи усилия трябва да се преборим с него. Не трябва да пренебрегваме и липсата на информация, която да достига до хората. Трябва да се обединим и в оперативен срок да представим доклад пред Министерство на земеделието, храните и горите. Епидемичният проблем се разпростира, като най-засегнати са Перник, Кюстендил, Кърджали и Смолян. Наложително е инициирането на среща между присъстващите ведомства и министъра, за да бъде обсъдено детайлно предприемането на мерки”, заяви Соколова.

„Ако не можем да премахнем напълно съхненето, то поне ние сме длъжни да го ограничим.
Подкрепям инициативата на госпожа Соколова за провеждането на такава спешна среща с министъра, която ще очертае действията на всички ни”, каза Виктор Янев. Югозападното държавно предприятие поема ангажимент да бъде активната страна, която да предложи изготвянето на всички необходими документи и да извърши сечта на повредената дървесина като поеме разходите за това, каза директорът инженер Дамянов.

Виж също...

Loading...