Секретарят на Община Брезник: Общински съветници в Испания дават дежурства в общинската администрация

Практическа конференция на секретарите на общини извън работната среда се проведе в Испания. Конференцията е тринадесета по ред и се проведе в периода от 13 до 17 юни. В нея участие взе и секретарят на Община Брезник Иван Борисов, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието се организира от Национална асоциация на секретарите на общини в Република България. В тазгодишното издание на конференцията взеха участие 55 представители на общини и районни администрации, както и на Общински съвети. Национална асоциация на секретарите на общини в Република България е учредена на 31 октомври 1997 година в съответствие с принципите на Конституцията на Република България, ЗЛС и ЗМСМА. Асоциацията е организация с идеална цел и функционира на принципа на доброволността на своите членове. Секретарят на Община Брезник членува в Национална асоциация на секретарите на общини в Република България от 1998 година. Към настоящия момент от област Перник членуват секретарите на Общините Трън, Радомир и Перник.

“Полезна е Асоциацията, защото освен актуалните проблеми на деня от чисто практически аспект се организират срещи, материали се изпращат. Тоест, ако някой секретар на Община има някакъв технически проблем или трябва да се справи с някакъв въпрос, то той се изпраща там. Запитването се изпраща до всички колеги в Асоциацията, където има различни хора в смисъл с висше образование и практически опит. Накрая отговорът се изпраща до всички нас, не само до питащия. Това става като обмен на опит от една страна. От друга страна имаме друг вариант – електронна консултация, която редовно ни информира за това какво се случва в момента. През октомври ще честваме 20 години от създаването на Асоциацията. Реални аз лично членувам от 19 години в тази асоциация.”, каза Иван Борисов.

Конференцията в Испания е била ползотворна за секретаря на Община Брезник. Чрез събитието той обменил опит, както с колеги от Испания, така и със секретари на общини от България. В Испания той и колегите му се срещнали с представители на Община Калея. Там се запознали с първата жена, която е избрана за кмет на испанската община. Няколко мандата тя е кмет на Калея. “Тя направи изявление от своя страна, което беше общо за представяне на Общината, след което преминахме на въпроси и отговори. Секретарите бяхме много активни в тази посока, защото техните места, които са при нас ни интересуваше как са решени там и какъв е подходът. Честно казано имаше и голяма разлика, защото и на други места, където сме ходили сме обменяли опит. Там ми направи лично впечатление ролята на общинските съветници, която е друга, не е като при нас. Например общинската администрация прави обслужване до 15 часа най-късно, от 15 до 19 часа в Общината осигурява дежурство общински съветник. Съветниците си ходят на работа ежедневно и не го правят като акция – днес сесия, утре комисия. Те имат създадена организация, чрез която отговарят по дадени направления. В това направление те изпълняват ролята във вида, в който тук (бел. ред. България) заместник кметовете отговарят за своите ресори. Тоест срещат се с население, участват в организацията, следят изпълнението и така нататък. Това ги прави по-ефективни, а и по-отговорни към хората, които са ги избрали. В Калея имаше 18 избрани съветника за 18-хилядно население. Общинските съветници бяха от най-различни партии. Друго, което ми направи впечатление е, че кметът беше и народен представител. Още нещо, което ме впечатли е това, че полицията е към администрацията на Общината. Стори ми се, че много персонал имат – 250-260 човека администрация на 18 хиляди население, от които 70 човека са полицаите. Не можахме много добре да изясним, защо това е така. В този град има загриженост към децата и социалните дейности.”, сподели още Иван Борисов.

Освен в Калея, представителите на български общини посетиха старата част на град Херона.

Виж също...

Loading...