Спряна е процедурата по оценката на въздействието върху околната среда за златното находище в Трън

Процедурата по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за златното находище в община Трън е спряна, съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите-Перник.

Инспекцията в Перник е била уведомена с писмо от фирмата-инвеститор “Евромакс Сървисиз” ЕООД, която имаше намерение да добива златно-сребърни руди от находище „Трън”. В писмото си фирмата е заявила, че в момента извършва цялостна преоценка на параметрите на инвестиционното предложение и целесъобразността му във връзка с икономическите и социалните условия в община Трън. Процедурата по оценка на въздействието върху околната среда е спряна до приключване на обстойните анализи на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, които са с цел взимане на решение за реализирането на подобен проект, става ясно още в писмото до РИОСВ-Перник.

Прекратяването на процедурата означава, че в момента всяка дейност на фирмата на територията на пограничната община е прекратена.

Фирмата-инвеститор се оттегли от община Трън още в средата на месец юни, когато официално беше оповестено намерението на “Евромакс Сървисиз”. Още тогава в уведомлението беше обявено, че фирмата ще преоцени цялостно реализацията на проекта за възстановяване на златодобива в някогашната мина „Злата“.

Виж също...

Loading...