Осветиха обновената Стара чешма в брезнишкото село Долна Секирна, където беше раздаден курбан за здраве – ВИДЕО + СНИМКИ

В истински празник се превърна освещаването на обновената Стара чешма в брезнишкото село Долна Секирна. Тържественото събитие се проведе на храмовия празник на местната църква „Света Неделя“, предаде репортер на Zapadno.com.

Още от сутринта в храма на Долна Секирна започна тържествената литургия, която беше отслужена от иконом Иван Плочарски и отец Александър от Радомирска духовна околия. Специален гост на празника беше областният управител на Перник Ирена Соколова.

След тържествената литургия жители и гости на селото се насочиха към Стара чешма, където се проведе освещаването и. Отец Александър поръси със светена вода събралите се десетки жители и гости на Долна Секирна. Евлоги Бонев, чиято е основната заслуга селото отново да има красива чешма запя “Многая лета”, с което накара всички присъстващи да я изпълнят заедно.

Вижте освещаването на чешмата в село Долна Секирна във видеото на Zapadno.com:

Чешмата е изградена през далечната 1937 година от Иван Гигов. През 2016 година землякът Евлоги Бонев, който е на 86 години обновява чешмата, тъй като тя била в лошо състояние. Около чешмата е изграден кът за отдих с пейки и маса. Предстои да бъдат добавени още пейки, маси, огради и парапети. Идеята за реставриране на чешмата дошла от публикация във Фейсбук, която била написана от жена на име Елена. Тя споменала в социалната мрежа, че чешмата има нужда от обновяване. Кметът на Долна Секирна Богомил Савов попаднал на публикацията и оттам споделил това с Евлоги Бонев, който пък на драго сърце поел ангажимент за реставрирането на съоръжението. “В момента всичко изглежда готово, но положихме много труд докато докараме водата. Благодарен съм на Евлоги Бонев, защото направи изключително много неща.”, сподели кметът Богомил Савов. Той събра всички присъстващи до обновената чешма за обща снимка, която да се предава на поколенията и да се помни паметния ден.

На събитието беше раздаден курбан за здраве, който също беше осветен.

Разгледайте снимки от освещаването на Стара чешма, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...