Изследване на Министерство на земеделието: 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени в сирене и кашкавал през 2016 година

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието, съобщи БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93 % от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал. Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Виж също...

Loading...