Самодейните певици на село Долна Секирна огласиха Кюстендил с песента “Омиле ми ягодо” на международния конкурс “Пауталия” – СНИМКИ

Женската фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928 г.” на брезнишкото село Долна Секирна участва в 11-тото издание на международния фолклорен конкурс “Пауталия” в град Кюстендил. Това съобщи кметът на Долна Секирна Богомил Савов.

Гласовитите самодейци изпълниха на площад “Велбъжд” в Кюстендил песните “Слънце ми се надело навело”, “Омиле ми ягодо”, “Попой ми Янке” и “Гълъбице”. Певицата от групата Иванка Накова изпя индивидуално. Тя изпълни песента “Запали се Янина планина”. Всичките 7 дами от женската фолклорна група с ръководител Милена Иванова получиха диплом за отлично представяне. Отличие от фестивала имаше и за Иванка Накова. Това сподели специално за Zapadno.com кметът на Долна Секирна Богомил Савов, който придружава групата на всяко едно участие в страната. Женската фолклорна група участва в международния конкурс за четвърти пореден път.

Международният конкурс “Пауталия”, който се провежда от 7 до 9 юли се организира под патронажа на кмета на Община Кюстендил. Организатор на събитието е народно читалище “Братство-1869” – Кюстендил. Целта на културната проява е да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор. Освен това конкурсът “Пауталия” се стреми да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Само преди седмица, в началото на месец юли самодейците от брезнишкото село се изявиха на Регионален фолклорен фестивал “Витошки напеви”, който се проведе в пернишкото село Кладница. Групата спечели няколко приза и награди – I-во място и диплом в раздел „Фолклорни певчески групи и формации, а две от самодейките завоюваха сребърен и златен медал.

Разгледайте снимки от участието на женската фолклорна група на конкурса в Кюстендил:

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Loading...