Щрихи от миналото: Първото в България училище по безмоторно летене е било открито в Брезник, а обучението се е провеждало на Бърдото

Първото в България училище по безмоторно летене е било открито през 30-те години на 20 век в град Брезник. За този исторически факт, който е подкрепен със снимки съобщават от Общински исторически музей-Брезник.

Училището е било наречено “Рилски Орел”. Обучението се е провеждало на Бърдото от 20 август до 14 септември 1935 година. Били са реализирани 1535 полета и 35 ученика взимат успешно изпита си. Безмоторното летене е най-лесният и най-бърз начин по онова време за обучаване на моторни летци. Училището е организирано и открито от майор Георги Дреников, съобщават още от музея.

Снимките са дарение на Общински исторически музей-Брезник от сина на майор Георги Дреников – Иван Г. Дреников, чиято майка е родена в Брезник. На снимката майор Дреников връчва документите на завършилите курса пилоти.

Пилот-авиаторът Георги Дреников е сред инициаторите за създаване на безмоторното летене в България. Интерес към този спорт проявява още като курсист в Аеропланното училище, но от 1929 година организира курсове и практически занятия с летци, техници и студенти с построените в ДАР през 1925 година 2 безмоторни самолети. Първият курс по безмоторно летене за любители на въздушните спортове е проведен под негово ръководство през септември 1930 година на хълма Църква, северно от село Симеоново край София, до тогавашния Американски колеж. От контактите си с полски производители на самолети успява да получи безплатно документация и лиценз за построяването в България на 3 броя планери тип „Комар“.

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...