Баба Каменка от село Филиповци – живото човешко съкровище на Трънско и пазител на трънския диалект – ВИДЕО

84-годишната Каменка е родена в трънското село Бутроинци, но е израснала и живее в съседното село Филиповци. Тя е от малкото останали хора из Трънските земи, които все още говорят на трънски диалект и го зачитат като роден. Баба Каменка е била част от несъществуващата вече певческа група на село Филиповци. В групата, заедно с още дузина певци е изпълнявала песни от Трънско. Това разказа тя пред камерата на Zapadno.com.

Трънският диалект е един от уникалните в България. Различава се от всеки един диалект из българските области. Каменка говори чрез него откакто се е родила. Дори в училище е говорила с трънски диалект, както са правили съучениците и учителите и. Проблеми са срещали хора от Трънско, които са се заселвали извън пределите на пограничната община и трудно са били разбирани заради говора си. “Кои после се отеглише натам и отидоше и сбъркаше. И така, и така не може да се оформе да почне да говоре.”, каза тя.

Пред камерата на Zapadno.com баба Каменка разказа трънската поговорка “Ербез дедо, сербез дедо”, която я е научила от именитата народна и оперна певица от Трънско Гюрга Пинджурова. В нея се разказва за дядо, който решил да си хване млада съпруга.

“Накривиле се капешлякът и си засукал мустакът. Па се ръгна пред момите кико яръц пред козите. Свете моми избегаше само една останала. На главо йе обелела, на зубо йе ощърбела. Па и омуни, па и одума най-после се съгласи. Као качи на колата, колата се прискърцаше, биволете примъцаше. Ка се друсну така седе – двете дъске се строшише и биволете подплашише. Сека дола прави кола. Полек, полек октараю. У събуту сватбу прави, а у неделю дете роди. Па си дума на свекър си: Дих се свекъре, не дигал се. Що си легал у зорнище кико вепър у бунище.”, разказа баба Каменка.

Възрастната дама е работила с мъжа си в крафеверма, за да изхранва децата си. След това е работила 11 години в пощата на село Филиповци. Там била телефонистка и приемала пощата за селото. Работата и там е била много напрегната, но същевременно приятна, спомня си още тя.

Баба Каменка предава трънския диалект на част от своите роднини. Внуче на нейна братовчедка, което живее в София имало желание да се научи на трънския диалект и песни. Бабата предала това, което знае и  дори научила внучето на песента “Калина вади градина”. След известно време детето и се похвалило, че в училище изпяло “Калина вади градина” и изкарало шестица с изпълнението си.

“Всичко изчезна. Всичките работи, които се правею изчезна. Нищо не се прави. Има песни, може да се пее, обаче всичко се е стегнало и като че ли се е уплашило. Не смее да повдигне главу и да заговори, да се майтапи, да се засмее.”, споделя още един от най-колоритните жители на най-голямото трънско село Филиповци.

Специално за аудиторията на Zapadno.com баба Каменка изпълни песента “Баба старца с кол е запиняла”.

Вижте какво сподели баба Каменка и как изпълни песента във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...