Идеята за възобновяване на курбана на Ребърския манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ е на двама жители на село Ребро

Двама жители на брезнишкото село Ребро са инициаторите на възобновяване традицията да се раздава курбан на Ребърския манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. Това разказа за Zapadno.com Филип Николов, който е единият от двамата инициатори.

Манастирът се намира на около километър и половина от Ребро и е разположен в подножието на планина Любаш. Светата обител е основана през 13 век. Последният ремонт е направен през 19 век. Сградата е в много лошо състояние, а желанието на местните е тя да бъде ремонтирана.

Курбанът на манастира, който е възобновен преди 5-6 години се дава на 22 май, когато е празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (по стар стил). “Седнахме на маса с мъжа на настоящата кметица на селото и се заговорихме да си възвърнеме горе курбана. Тъй като той има овци и му викам дали ще даде, а той каза, че няма проблем.”, разказа Филип Николов.

Кметският наместник на село Ребро разказа, че тази година курбанът, който се е дал на манастира е бил уникален. Специално за събитието с автобус са пристигнали гости в селото, които на Светата обител са изпълнили няколко църковни песнопения.

Виж също...

Loading...