Пътешественикът Кирил Желев-Чиро съпостави девствената природа и красота на Ждрелото на река Ерма с Швейцария – ВИДЕО

Водачът на планински и приключенски туризъм Кирил Желев-Чиро споделя чрез видео тур своите впечатления от разходка на Ждрелото на река Ерма. Пътешественикът, който обикаля райските кътчета на България и ги заснема е озаглавил видеото си “Трънска екопътека в ждрелото на река Ерма-Какво, Швейцария ли?”. Авторът има предвид израза на Алеко Константинов, който пишейки пътепис за Ждрелото възкликва: „Какво, Швейцария ли?“. Визуалната разходка е достъпна във видео платформата Vbox7.com, предаде репортер на Zapadno.com.

Краткият туристически филм на Кирил Желев-Чиро започва от парка при Ждрелото, продължава по екопътеката и минава през прокопания през Втората световна война тунел. Турът показва къщите в малкото селце Богойна, а след него е включен и рибарникът.

„Аз съм турист, организатор и водач на планински и приключенски туризъм. Последните 15 – 20 година правя снимки и видеоклипове на интересни природни забележителности в България и се стремя да ги популяризирам.“, сподели за Zapadno.com Кирил Желев, който е от Варна.

Трънското ждрело или Ждрелото на река Ерма е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България, в най-източната част на планината Руй, в община Трън, област Перник, на около 3,5 километра северно от град Трън. Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 километра, а надморската му височина е около 650 метра. Започва югоизточно от село Ломница на 677 метра надморска височина и се насочва на североизток. След около 300 метра е най-тясната му част (дължина около 100 метра и ширина 5 метра), където надморската височина е около 650 метра, след което проломът малко се разширява и оградните му склонове стават сравнително наклонени. Завършва югозападно от малкото село Богойна на 630 метра надморска височина. Реката се е всякла на около 120 метра в горноюрските варовици и оградните склонове са стръмни, на места отвесни.

Можете да посетите видео-канал на Кирил Желев в сайта Vbox7 – профил „moketa„, където може да видите и други клипове на туриста, организатор и водач на планински и приключенски туризъм.

Вижте видеото за Ждрелото на река Ерма, което Кирил Желев е направил:

Виж също...

Loading...