Деца заменят мобилни телефони и таблети с богослужения, песнопения и изповеди на православен лагер в манастира над село Гигинци

Около 30 деца на различна възраст и тази година ще съберат на десетдневен православен лагер в Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Някои от участниците вече са били на този лагер предни години и сега се връщат отново, а други  ще са за първи път. Най-малките ще бъдат съпроводени от своите майки и баби, съобщават от Софийска епархия.

Официално лагерът ще започне на 12 юли, когато в манастира ще има празнична света Литургия, а за началото на лагера ще бъде отслужен водосвет от игумена архимандрит Никанор. С веронаука децата ще се занимават с презвитера Малтена Стойчева, дипломиран богослов. Те ще помагат в манастирското стопанство, ще събират билки, ще ходят на излети, ще имат и занимания по приложно творчество. Предвидено е време и за игри.

Всички лагерници са предупредени предварително, че таблетите, електронните игри и мобилните устройства няма да са желателни и ползването им ще е само в краен случай. Менюто по време на лагера ще бъде обогатено с продуктите от градината и фермата на манастира.

Дните ще започват и ще завършват с обща молитва. Лагерниците ще участват в богослуженията, ще се учат на песнопения, на изповед и пречестяване, ще си обяснят какво значи да си християнин и какво е за нас Христос. За първи път детски лагер в манастира беше организиран през юни 2011 година.

Текст: Румяна Борисова

Виж също...

Loading...