Храм “Свети Георги Победоносец” е изграден с помощта на брезнишките фамилии, които са дарявали от собствеността си

В изграждането на брезнишкия храм-паметник “Свети Георги Победоносец” са участвали брезнишките фамилии – заможните и тези, които са разполагали с по-малко средства. Всеки се е включвал в градежа с каквото може. Това разказа пред Zapadno.com директорът на Общинския исторически музей Аниела Асенова.

Основите на храма са положени през 1927 година. Следват години, в които сградата не е завършена. Това продължава до средата на 40-те години на 20 век, когато храмът “Свети Георги Победоносец” е изграден. Брезничани били сплотени около завършването му. Известната фамилия Бунджулови дори дарила оградата от семейната гробница, за да може Божия дом на Брезник да е ограден. Оградата, както и други предмети свързани с историческото изграждане се пазят като реликви в двора на храм “Света Петка” в града.

“Най-големите дарители на “Свети Георги Победоносец” са семейство Николови от София. Техните имена и снимки са част от таблото, което се намира в храм “Света Петка”. Всяка събота палиме кандило на това табло, за да може да им се осветява пътят в Отвъдното. Семейство Николови имат връзка с Брезник, въпреки че са живеели в София. Те нямат наследници, но всичко което са имали са го дарили. Фамилията Кафеджийски също е сред големите дарители. Дядо Кота Кафеджийски също е голям дарител. От фамилията му имат икони в храм “Свети Георги Победоносец”, под които са написани имената на дарилите ги. Семействата Бибакови, Монатови, Гъргорови, Добревски, Миленкови също са сред големите фамилии-дарители. Да не се обидят някои, ако съм забравила да ги спомена.”, разказа директорът на музея Аниела Асенова.

Семейство Сукнарови, които са живеели в град Пловдив също са свързани с Брезник и са сред дарителите. Фамилията е дарила една от двете камбани на храма. В архивите на църковното настоятелство се пази подробна информация за това кой колко или какво е дарил за градежа. Дядото на секретаря на народно читалище “Просвещение-1870” Пейчо Панов е направил от желязо част от оградата на Божия дом. Освен желязна ограда дворът е бил ограден с каменен зид, тъй като не е имало достатъчно желязо.

В началото на 30-те години на миналия век в града е основано Християнско Братство, в което са членува мъже и жени. С помощта на Братството всеки месец са се организирали дейности – вечеринки, сказки и други, чрез които са се събирали средства за “Свети Георги Победоносец”. Братството е било регистрирано по линия на тогавашното министерство. Квитанциите за средствата са били подпечатани с министерски печати. Документите също се в архивите на църковното настоятелство, от които става ясно, че всичко е било точно в онези години.

Освен фамилии-дарители е теглен кредит от тогавашната Популярна банка в Брезник.

В средата на месец юни Zapadno.com сподели още исторически факти от историята на храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. Ако сте ги пропуснали прочетете: Храм-паметникът „Свети Георги Победоносец“ е умалено копие на катедралния храм „Свети Александър Невски“

Виж също...

Loading...