Конфискуваха 98 килограма риба и месо с неустановен произход и 270 килограма орехи след проверки за нарушения по родното Черноморие

261 съвместни проверки извършиха екипите на Регионалните здравни инспекции и Областните дирекция по безопасност на храните на територията на Черноморието. Това стана ясно на пресконференция дадена от доктор Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, заместник-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните доцент доктор Тодорка Янковска-Стефанова и директорите на териториалните структури. Това съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Обект на инспекциите са заведения за обществено хранене, здравословно състояние на работещите там, наличието на здравни книжки, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води. Под особено наблюдение са детските лагери. „Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани“, заяви главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

Заместник-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните доцент доктор Тодорка Янковска-Стефанова съобщи, че в обекти за търговия на дребно, временни, заведения за обществено хранене, както и такива предлагащи услугата „all inclusive” е следено за произход и проследимост на продуктите, сроковете и условия на съхранение, съответствие на сграден фонд и оборудване, дали системите за управление на безопасността на храните са действащи и се прилагат, както и за коректно етикетиране и спазване изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите.

„Съставени са 20 акта, които са за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми, липса на проследимост на храните, без или непълна информация за неопакованите храни. Издадени са и 21 предписания: за неспазване на текуща хигиена, наличие на частични замърсявания в хладилни съоръжения, неефективни действия по дезинфекция, необявяване на алергени при неопакованите храни и други“, поясни доцент Янковска.

В хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 270 килограма орехи. Нарушенията са много по-малко от миналата година, а до момента не са отчетени хранителни взривове.

Виж също...

Loading...