Националният фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност в село Пещера се провежда под патронажа на областния управител Ирена Соколова

За пети пореден път китното земенско село Пещера събра на едно място певци, свирачи, танцьори разказвачи и всичко, свързано с традиционната българска сватба в миналото, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

През двата дни на националния фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност близо 1000 изпълнители ще представят известните сватовски песни, различни фрагменти от сватбата и автентични носии. Официален гост на откриването беше областният управител на област Перник Ирена Соколова, под чийто патронаж се провежда събитието. Тя поздрави всички присъстващи с двойния празник на селото – провеждането на петото издание на фестивала и честването на 95-годишнината на Народно читалище „Крюгер Николов – 1922 г.” село Пещера.

„Жителите на селото са изключително удовлетворени от инициативите на кмета на Пещера. В продължение на 37 години той е и председател на читалището, което със своите самодейци, сурвакарска и певческа група, групите по автентичен фолклор и народни обичаи, прославя нашия край в най-различни регионални, национални и международни фестивали и събори. Поздравявам ви за тази неизчерпаема енергия. Вашите усилия дават резултати и днешният фестивал е само едно от доказателствата за това. Сватбената обредност е обединена и единна. Благодарение на събития като това, ние можем да опознаем и да се насладим на всеки един етап от това невероятно преживяване. Участниците ни пренасят в онова време, представяйки ни ритуалите, песните и танците такива, каквото са били в миналото”, каза Соколова. Специален подарък към областния управител поднесе групата на село Левуново, община Сандански, област Благоевград.

Компетентно жури ще оцени 67-те групи и ще определи носителите на колективни награди. Председател на журито е доцент доктор Наталия Рашкова – Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/, а членове – главен асистент доктор Евгения Грънчарова –Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ град София, Цветана Манова-етнолог град Перник и Милчо Георгиев – хореограф. Гости на празника бяха още заместник областният управител Иво Иванов и кметът на община Земен Димитър Сотиров.

Виж също...

Loading...