Над 110 декара площи са били засегнати от горски пожари в Брезнишко и Трънско от началото на 2017 година

114 декара площи са били засегнати от горски пожари в Брезнишко и Трънско от началото на 2017 година. Пожарите са низови, което означава, че щетите не са много големи. Това съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

От началото на годината до момента в района на “Държавно горско стопанство – Трън” са регистрирани 4 пожара. Два от тях са били в землището на село Горочевци, един в землището на село Зелениград и един в землището на село Рани луг. Общата засегната площ от горски пожари в община Трън е 84 декара, от които 14 декара са горски площи – 60-годишна гора от бял бор.

От началото на годината до момента в района на “Държавно горско стопанство – Брезник” от горски пожар са засегнати 30 декара горски площи с дъб. Пожарът е вилнял край село Озърновци и е бил низов.

Общо 77 пожара са регистрирани на територията на Югозападно държавно предприятие от началото на 2017 година до момента. Засегнати са около 4000 декара горски площи. Югозападното държавно предприятие се обръща с пореден призив за повишено внимание при боравене с огън и екологична култура. Глоба до 500 лева грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Причините за почти всички пожари в горите е човешка небрежност и безотговорност при боравен с огън.

Виж също...

Loading...