Фолклорната певческа група на село Долна Секирна с плакет за първо място и златен медал за Василка Кирилова от събора-конкурс на сватбена обредност в Земенско

Журито на фолклорния събор-конкурс на сватбената обредност присъди плакет за първо място на групата на самодейните певици от брезнишкото село Долна Секирна. Златен медал пък спечели разказвачката от групата Василка Кирилова, научи Zapadno.com.

Женската фолклорна певческа група към народно читалище „Иво Войвода-1928 г.“ взе участие в събора-конкурс, който се проведе на 15 и 16 юли в земенското село Пещера. Журито беше в състав с председател доцент доктор Наталия Рашкова – етномузиколог от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове главен асистент доктор Евгения Грънчарова – етнохореолог от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Цветана Манова – етнограф от град Перник.

Плакети за първо място бяха присъдени на 25 групи, сред които и самодейните певици от село Долна Секирна. На сцената в село Пещера певиците изпълниха няколко фолклорни изпълнения, а Радка Савчева представи едно индивидуално изпълнение. Разказвачката и певица Василка Кирилова също се включи като разсмя публиката с хумор – селски неволи. Със забавните си истории тя спечели симпатиите на журито, което и присъди златен медал.

Снимка: Богомил Савов

Виж също...

Loading...